Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Stubb: “Kyse ei missään nimessä ole minkään näköisen pesäeron ottamisesta Viroon vaan päinvastoin”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Alexander Stubbin mukaan siinä, että Suomi haluaa Naton komentorakenteessa Yhdysvalloissa sijaitsevan Norfolkin esikunnan alaisuuteen, ei ole kysymys minkäänlaisesta pesäeron ottamisesta Viroon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Presidentti kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa valtiovierailunsa toisen päivän päätteeksi Tartossa.

Virossa on herättänyt närää se, että Suomi on ilmoittanut haluavansa Norfolkin alaisuuteen yhdessä Norjan ja mahdollisesti myös Ruotsin kanssa.

Tällä hetkellä Suomi on sijoitettuna Natossa Tanskan ja Baltian maiden kanssa muun muassa Itämereen keskittyvään Hollannin Brunssumin komentoportaaseen.

Stubbin mukaan kyseessä ei ole poliittinen tai aluepoliittinen ratkaisu vaan sotilasstrateginen ratkaisu. Hän uskoo, että Suomen ratkaisusta koituu synergiahyötyjä sekä Suomelle että Virolle.

-  Näen tämän enemmän win-win-ratkaisuna kuin nollasummapelinä. Kyse ei missään nimessä ole minkään näköisen pesäeron ottamisesta Viroon vaan päinvastoin, Stubb sanoi toimittajille Tartossa.

-  Me olemme hyvin lähellä Viroa ihan kaikessa, sekä sotilasyhteistyössä ja liittolaisuudessa, mutta myös siviilipuolella ja kriittisen infrastruktuurin suojelemisessa, Stubb jatkoi.

STUBBIN mukaan Naton esikuntarakenteesta on keskusteltu hänen Viron-vierailullaan hyvässä ja rakentavassa hengessä.

-  Me menemme puolustus edellä, ja sen virolaiset myös näkevät. Olemme puhuneet siitä, millä tavalla näiden esikuntien alla voidaan synergiaa parantaa. Meidän täytyy katsoa tämän alueen turvallisuutta kokonaisvaltaisesti, Stubb sanoi.

Stubb vieraili tiistaina aamulla Viron puolustusvoimien laivastotukikohdassa yhdessä presidentti Alar Karisin kanssa. Presidenttejä olivat vastassa Viron puolustusvoimien apulaiskomentaja Andrus Merilo ja merivoimien apulaiskomentaja Johan-Elias Seljamaa.

Merilo on valittu Viron puolustusvoimien komentajaksi, ja hän aloittaa tehtävässä ensimmäinen heinäkuuta.

Presidentti Stubb kertoi tiedotustilaisuudessa toimittajille, että valtiovierailun tapaamisissa on muun muassa käyty läpi tilannekuvaa Itämerellä. Delegaatiot ovat saaneet selvityksiä niin Viron suojelupoliisilta kuin maa- ja merivoimilta.

-  Uusi sivu, uudella aikakaudella, Stubb kuvasi koko valtiovierailun teemaa ja henkeä, nyt kun myös Suomi on Naton jäsen.

PRESIDENTTI Stubb tapasi tiistaina Tallinnan televisiotornissa myös Viron ulkoministerin Margus Tsahknan.

-  Virolla ja Suomella on vahva side, ystävyys ja samat arvot. Me puolustamme samoja asioita, Tsahkna kommentoi tapaamista.

Tätä ennen presidentti kävi laskemassa seppeleen Suomen puolesta talvisodassa ja jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten eli Suomen-poikien muistomerkille.

Suzanne Innes-Stubb ja Viron presidentin puoliso Sirje Karis viettivät aamupäivän tutustumalla Tallinnan Suomalaiseen kouluun sekä musiikki- ja balettikoulu Mubaan.

Iltapäivällä Tartossa Suomen ja Viron presidenttiparit otti helteisellä Raatihuoneen torilla vastaan kaupunginjohtaja Urmas Klaas puolisoineen. Yllätyksenä vierailijoille Raatihuoneen kellot alkoivat soittaa Suomen kunniaksi Finlandian sävelmää.

Torille oli kerääntynyt myös suomalaisia eläinlääketieteen opiskelijoita, jotka ottivat presidentin kanssa innoissaan selfieitä.

Kaisu Suopanki, Tuomas Savonen/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE