Internationellt

Sudan: Bräckligt hopp om demokrati

Militär i Sudan (Arkivbild).

New York, 190625 (IPS) ‒ Civila i Sudan riskerar sina liv varje dag genom sina protester och kamp för demokrati ‒ samtidigt som vägar spärrats av och tillgången till internet strypts.

IPS

Arbetarbladet

 

Utsikterna för demokrati är emellertid osäkra med Gulfländer som stödjer den styrande militärjuntan och ständiga våldsamma sammandrabbningar, medan FN drar sig undan.

 

En demonstrant, Abdelfatah Arman, säger till IPS att situationen på plats kännetecknas av fortsatt våld.

 

‒ Nu syns militärer i uniformer tillsammans med den sudanesiska säkerhetstjänsten, berättar han och fortsätter beskriva en protest som han deltog i nyligen vid Al Souq Al Arabi som är den största marknaden i huvudstaden Khartoum.

 

‒ De var tungt beväpnade och med sina fordon blockerade de alla vägar som leder till marknaden eller presidentpalatset. De använde batonger, tårgas och hade krypskyttar i vissa byggnader. Vi började springa i alla riktningar för att komma därifrån, berättar han.

 

Abdelfatah Arman är student och journalist och tillhör oppositionskoalitionen FCC i Sudan.

 

I december 2018 gick demonstranter ledda av FCC och fackföreningsrörelsen, Sudanese Professionals Association, SPA, ut på gatorna i ett halvt dussin städer och krävde Omar al-Bashirs avgång.

 

I april avgick president Omar al-Bashir som styrt landet i 30 år och ersattes av en militärjunta. Militärjuntan avvisade kravet på demokratiska val och fler än 100 demonstranter dödades när de tog till våld mot en fredlig sittdemonstration den 3 juni, vilket orsakade stor upprördhet i hela världen.

 

Nästan 40 kroppar uppges ha kastats i floden Nilen. Sjukvårdspersonal skadades, bland annat läkare och volontärer vid kliniker.

 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt att FN genomför en utredning av militärjuntans våld.

 

“De våldsamma angreppen mot fredliga demonstranter var helt obefogade och olagliga och ett slag i ansiktet på dem som har arbetat för dialog för en övergång till civilt styre,” uppgav organisationen.

 

Efter det ströps tillgången till internet i ett försök att sätta stopp för protesterna, eftersom plattformar som Facebook, Twitter och Whatsapp använts för att organisera demonstrationer.

 

Att möjligheten till internetuppkoppling försvann i hela landet har enligt journalisten Zeinab Mohammed Salih  försämrat säkerheten för civila.

 

‒ De som rört sig i städerna har tvingats bära knivar och käppar för att kunna skydda sig själva, främst i staden Omdurman, sade Zeinab Mohammed Salih till BBC.

 

FN:s humanitära samordnare i Sudan, Gwi-Yeop Son, har uppmärksammat den försämrade humanitära situationen i landet och uttryckt djup oro över att en halv miljon människor saknar tillgång till mediciner om de drabbas av sjukdomar.

 

Fackföreningsrörelsen SPA fortsätter att ställa krav på en övergång till civilt styre och kräver att en internationell panel utreder massakern i Khartoum den 3 juni. Rörelsen har uppmanar till fortsatt civil olydnad.

 

Men länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten arbetar i en annan riktning. I april ska de båda länderna ha skickat över motsvarande tre miljarder dollar till de militära ledarna i Sudan för att stärka dem i att slå tillbaka protesterna.

 

Förenade Arabemiratens kronprins Mohamed bin Zayed har lovat att “värna om säkerheten och stabiliteten i Sudan” av rädsla för att de demokratiska vindarna i Sudan skulle kunna hota hans egen hårt kontrollerade nation.

 

Det privata säkerhetsföretaget The Soufan Group har varnat för risken att de pågående sammanstötningarna leder till ett fullskaligt inbördeskrig.

 

“Det finns tydliga paralleller till några av protesterna under Arabiska våren,” skriver företaget.

 

FN har uppmanat båda sidor att fortsätta med fredliga förhandlingar och söka en politisk lösning på konflikten. Vid ett möte i säkerhetsrådet den 14 juni underströk medlemsstater att den försämrade humanitära situationen kräver ett fortsatt stöd från FN, men att Sudan måste ta kontroll över sin egen politiska framtid.

 

‒ En fredlig och välordnad övergång som syftar till att uppnå en överföring av den politiska makten till en civil och demokratisk regering är det enda varaktiga sättet att lösa den nuvarande krisen, sade Belgiens representant Marc Pecsteen de Buytswerve.

 

FN har skickat hem den civila personalen i Khartoum efter massakern den 3 juni, men har återupptagit övrigt arbete.

 

‒ Vi hyser stort hopp och om vi kunde få bort diktatorn Omar al-Bashir och hans efterträdare Ahmed Award Ibn Auf så tror vi att vi även kan få bort general al-Burhan och militärjuntan. Vi kommer fortsätta med protester och civil olydnad tills de är borta. Vi kommer inte acceptera någonting annat än ett civilt styre , säger Abdelfatah Arman.

 

Nyligen bjöd militärjuntan in oppositionskoalitionen till förutsättningslösa samtal och i förra veckan kom beskedet att FCC godkänt ett utkast till överenskommelse om ett övergångsstyre.

 

Enligt nyhetsbyrån Reuters föreslås ett övergångsråd bestående av 15 personer: sju civila representanter, sju representanter från juntan och en opartisk person.

 

Daniel Yang – IPS

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE