Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Sudanin sotilasjuntan kenraali: juntta on estänyt vallankaappausyrityksen

Sudanin tilanne on edelleen kireä, sillä presidentti Omar al-Bashir ei ole valmis taipumaan siviilihallintoon. Arkistokuva al-Bashirista puhumassa huhtikuussa Sudanin pääkaupungissa Khartumissa.

Sudanissa maata johtava sotilasjuntta on estänyt vallankaappausyrityksen, kertoo juntan kenraali.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kenraali Jamal Omar sanoi Sudanin televisiossa, että 12 upseeria ja neljä sotilasta on pidätetty vallankaappausyritykseen liittyen. Hänen mukaansa pidätetyt, joista osa oli jo eläkkeellä, olisivat olleet armeijan ja maan tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisen palkkalistoilla.

Omar ei täsmentänyt, milloin vallankaappausta olisi yritetty. Viranomaiset koettavat nyt selvittää, kuka vallankaappauksen oli suunnitellut.

Kenraalin mukaan vallankaappauksen tarkoituksena oli estää sotilasjuntan ja siviilihallintoa vaatineiden mielenosoittajien viime viikolla saavuttama sopu.

Osapuolet neuvottelevat parhaillaan sopimuksen yksityiskohdista. Maahan on tarkoitus perustaa kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi riippumaton neuvosto, joka koostuu kuudesta siviilistä ja viidestä armeijan edustajasta. Sopimuksen mukaan neuvostoa johtaa ensimmäisen 21 kuukauden ajan sotilasedustaja, minkä jälkeen johtajan paikka siirtyy siviileille 18 kuukaudeksi.

Sotilasjuntta ei halunnut taipua siviilihallintoon

Sudanin tilanne on ollut veitsenterällä jo kuukausia. Viime vuoden joulukuussa mielenosoittajat nousivat vaatimaan pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin eroa. Al-Bashiria epäillään muun muassa korruptiosta. Hän on myös kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama epäiltynä sotarikoksista.

Lisää aiheesta

Huhtikuussa sotilasjuntta syrjäytti presidentin. Syrjäyttämisen jälkeen valtaan nousseet sotilasjohtajat ovat ennen nyt saavutettua sopua torjuneet mielenosoittajien vaatimukset siviilihallintoon siirtymisestä. Kesäkuun alussa kymmeniä ihmisiä kuoli ja satoja loukkaantui, kun viikkoja kestänyt istumamielenosoitus hajotettiin väkivaltaisesti. Kuun lopulla järjestettiin uusia mielenosoituksia ympäri maata, eikä kuolonuhreilta vältytty silläkään kertaa.

Neuvotteluissa välittäjänä toimineen Afrikan unionin edustajan mukaan sotilasjuntta ja mielenosoittajat ovat sopineet myös aloittavansa riippumattoman tutkinnan viime viikkojen väkivaltaisuuksista, mukaan lukien kesäkuun alun tapahtumat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE