Politiikka

Suntioksi valmistuva tunnettu näyttelijä-poliitikko: Kirkon tulisi vihkiä homopareja — ”Jo se on kumma, jos emme saa tästä aiheesta keskustelua etenemään”

Jari Soini
Sara Paavolainen erosi kirkosta kolmetoistavuotiaana, mutta liittyi kymmenen vuotta sitten sinne uudestaan.
Jari Soini
Sara Paavolainen erosi kirkosta kolmetoistavuotiaana, mutta liittyi kymmenen vuotta sitten sinne uudestaan.
Jari Soini
Sara Paavolainen erosi kirkosta kolmetoistavuotiaana, mutta liittyi kymmenen vuotta sitten sinne uudestaan.

Näyttelijä Sara Paavolainen tottui jo kehitysvammaisen tyttärensä omaishoitajana ollessaan tietojen kysymiseen ja vaatimiseen. Kunnallispolitiikkaan lähteminen vuonna 2009 oli selkeä jatkumo aiemmalle vaikuttamiselle.

— Poliittinen tavoitteeni on olosuhteiden järjestämistä laajemmasta näkökulmasta. Yhdenvertaisuus ja osallisuus ovat minulle keskeisiä arvoja, hän luonnehtii.

Vuonna 2003 joukko kehitysvammaisten lasten vanhempia perusti Käpytikka-yhdistyksen. Yhdistys rakennutti talon Helsingin Arabianrantaan kahdellekymmenelle kehitysvammaiselle nuorelle aikuiselle, mikä sai Paavolaisen vakuuttumaan, että yhteiskuntaan voi oikeasti vaikuttaa. Talossa asuu myös hänen Saimi-tyttärensä.

Näyttelijä kritisoi ihmisten passiivisuutta, joka tulee esiin monessa asiassa.

— Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumisessa aktiivinen passiivisuus ei tule kysymykseen. On asioita, joiden eteen on pakko tehdä tekoja. Myös köyhyyteen pitää puuttua, hän lataa.

Jos on yhtään huolissaan uskonnollisesta radikalismista, pitää olla kiinnostunut myös uskonnollisista kulttuureista.

Kiinnostus kirkkoa ja armoa kohtaan syttyi elämän vaikeuksien kautta. Kymmenisen vuotta sitten Paavolainen suoritti rippikoulun. Hän on halunnut oppia tuntemaan kirkkoa ja sen toimintaa mahdollisimman hyvin, jotta pystyisi paremmin ymmärtämään myös muiden uskontojen edustajia. Hän muistuttaa, että Suomessa on jo iso joukko ihmisiä, joille islam on osa arkea.

— Uskonnollisen kulttuurin läsnäolosta tulee olla tietoinen. Jos on yhtään huolissaan uskonnollisesta radikalismista, pitää olla kiinnostunut myös uskonnollisista kulttuureista, Paavolainen linjaa.

Paavolainen valmistuu Järvenpään seurakuntaopistosta rinnakkaisammattiinsa suntioksi tänä vuonna. Hän kuuluu kirkkoaktiivina liberaaliin Tulkaa kaikki-liikkeeseen. Paavolainen uskoo voivansa vaikuttaa parhaiten kirkon toimintaan sen sisältä käsin.

— Mielestäni kirkon tulisi olla valmis vihkimään myös samaa sukupuolta olevia pareja, hän kertoo.

Paavolainen iloitsee, että Helsingin hiippakuntavaltuusto uskalsi asettua aiempaa piispainkokouksen näkemystä vastaan. Hiippakuntavaltuusto hyväksyi lokakuussa ponnen, jonka mukaan Helsingissä ja Vantaalla kirkko voisi ensi maaliskuusta alkaen vihkiä myös homopareja. Se oli merkittävä edistysaskel.

— Jo se on kumma, jos emme saa tästä aiheesta keskustelua etenemään, Paavolainen tuskailee.

Lue koko Sara Paavolaisen haastattelu torstain 17.11. Demokraatista ja katso video.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat