Suojaliivit tuttu kapistus ensihoitajille – harvoin niistä on hyötyä

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
Eduskuntatalon edessä tapahtuneessa puukotusvälikohtauksessa ei tarvittu suojakypärää.

Suojaliivit ovat kuuluneet ambulanssien varusteisiin jo vuosia, mutta niistä on harvoin hyötyä ensihoitajien kohtaamissa väkivaltatilanteissa, sanoo ensihoitopäällikkö Markku Rajamäki Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

– Väkivaltatilanteet tulevat aina poikkeuksetta ennalta aavistamatta, Rajamäki sanoo STT:lle.
Jos hätäkeskusilmoituksessa kerrotaan, että paikalla on väkivallan uhka, poliisi varmistaa tilanteen ennen kuin ensihoitaja menee paikalle. Monesti väkivallan uhka tulee kuitenkin ihan tavallisen tehtävän yhteydessä.

– Voidaan mennä katsomaan, että jollain on maha kipeä ja sieltä tuleekin ihminen puukon kanssa vastaan. Emme me tuollaisiin päivittäisiin tilanteisiin ja sisätautitehtäviin millään luotiliiveillä tai komposiittikypärällä varaudu. Menisi aika hassuksi meidän toimintamme.

Yle kertoi tänään, että sisäministeriö varustaa ensihoitajat ja palomiehet ensi vuoteen mennessä luodinkestävillä kypärillä ja liiveillä.

Suojaliivit ovat kuuluneet ambulanssien varusteluun jo vuosia Varsinais-Suomen lisäksi Pirkanmaalla, kertoo tehohoidon apulaisylilääkäri Sanna Hoppu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Myös Helsingin pääpelastusasemalla Kalliossa ensihoitajilla on ollut suojaliivit käytössä jo pitkään, Yle kertoo.

Väkivallan uhka työssä lisääntynyt

Rajamäen mukaan viime vuonna Varsinais-Suomessa raportoitiin noin 40 tilannetta, joissa ensihoitajiin kohdistui väkivaltaa tai sen uhkaa. Vakavampia tapauksia, joissa hoitajaa olisi esimerkiksi lyöty tai uhattu teräaseella tai aseella, on noin viitisen kappaletta vuodessa, Rajamäki sanoo.

– Pahemmilta tapaturmilta on onneksi vältytty, meillä on kuitenkin yli 40 000 ensihoitotehtävää vuosittain Varsinais-Suomessa.

Rajamäen mukaan ensihoitajiin ja viranomaisiin kohdistunut väkivallan uhka on vuosien varrella lisääntynyt.

– Ylipäätään käytös viranomaisia kohtaan on heikentynyt vuosien varrella, onko (syynä) sitten sukupolviasia vai huumausaineet.

Huumeiden käyttäjiä on ensihoidon asiakaskunnassa yhä enemmän, Rajamäki sanoo. Heidän kohtaamisensa on Rajamäen mukaan vaikeampaa kuin humaltuneiden.

Yle: Taustalla ministeriön ja poliisin riskiarvio

Ylen mukaan ensihoito ja palomiehet halutaan varustaa suojaliivein ja kypärin, koska viranomaisiin kohdistunut väkivalta ja sen uhka on lisääntynyt. Päätöksen taustalla on poliisin ja sisäministeriön tekemä riskiarvio.

Pelastuslaitos joutuu yhä useammin tilanteisiin, joissa voi olla arvaamatonta väkivaltaa, kertoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä Ylelle.

Jecaterina Mantsinen, STT

 

 

 

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Näyttelijäliitto kampanjoi: Seksuaaliseen häirintään puututtava

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Näyttelijäliitto aloittaa alan työnantajille suunnatun kampanjan seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Tavoitteena on luoda sisäisiä toimintamalleja häirintään puuttumiseen, kertoo liiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko STT:lle.

Kuusikon mukaan kampanjan liikkeelle saaminen kestää muutaman päivän.

STT:n ja Näyttelijäliiton kyselyssä yli sata suomalaista näyttelijää kertoi tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi tai häirityksi työssään.

Lääkejakelu uusiksi? – ”Tämä selvitys on tarpeen”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Oriolalla on ollut tänä syksynä ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Lääkejakelun uudistamisesta tehdään asiantuntijaselvitys, kertoo etujärjestö Päivittäistavarakauppa. Marraskuussa alkavan selvityksen tekoa johtaa Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Päivittäistavarakaupan mukaan selvityksen on tarkoitus valmistua viimeistään ensi kesän alussa.

– Tämä selvitys on tarpeen, jotta tunnistamme tulevaisuuden apteekkitoiminnan roolin ja luonteen digitalisoituvassa terveydenhuollossa ja kaupassa, Hyssälä sanoo tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto huomauttaa, että lääkejakelua on jo uudistettu merkittävästi muissa Pohjoismaissa.

Lääketoimitukset ovat olleet tänä syksynä puheenaiheena, kun lääketukkuri Oriolalla on ollut ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Outo tapaus Helsingissä: sekavaa mutta nollat puhaltanutta miestä epäillään useista rikoksista

Helsingin Puistolassa sattui sunnuntaiaamuna tapaus, jossa poliisi epäilee yllättäen autonrattiin hypännyttä miestä useista rikoksista.

Poliisi sai ilmoituksen, että mies on yrittänyt ottaa käyttöönsä auton ja ajanut sillä päin puomia sekä lämmitys- ja valaisinpylvästä. Paikan päältä poliisi löysi sekavan miehen. Tämä puhalsi alkometriin nollat mutta kertoi ottaneensa jotakin ainetta.

Nainen, jonka käytössä auto oli, kertoi käynnistäneensä auton ja nousseensa raappaamaan jäätä ikkunoista. Paikalle oli silloin tullut mies, joka hyppäsi kuskin paikalle ja ajoi parkkipaikan läpi. Sen jälkeen mies jatkoi matkaansa kävellen.

Poliisi epäilee miestä muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Syyte: Mies iski vaimoaan lähes 70 kertaa teräaseilla, oikeus määräsi tänään mielentilatutkimukseen

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeutta vaimonsa murhasta. Veriteko tapahtui Kuopion Juankoskella heinäkuussa.

Syytteen mukaan mies löi ja viilsi naista yhteensä lähes 70 kertaa ainakin kahdella teräaseella. Teko on syyttäjän mukaan tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla myös siksi, että uhrin mahdollisuudet puolustaa itseään ovat olleet vähäiset.

Poliisin aiemman kertoman mukaan sekä uhri että syytetty ovat syntyneet 1940-luvulla. Syytetty on ollut vangittuna heinäkuusta lähtien.

Käräjiltä kerrotaan, että oikeus määräsi tänään miehen mielentilatutkimukseen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

HOK-Elannon toimitusjohtaja tyrmäsi oikeudessa ex-kiinteistöjohtajan toiminnan

Kuva: Lehtikuva
Ex-kiinteistöjohtaja Jari Leivo.

HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi tyrmäsi tänään Helsingin käräjäoikeudessa lahjusrikoksista syytteessä olevan ex-kiinteistöjohtajan toiminnan. Hänen mukaansa rahan vastaanottaminen yhtiön liikekumppaneilta sekoittaa yksilön ja yhtiön edun ja loukkaa osuuskaupan eettisiä periaatteita.

Kiinteistöjohtajana vuosina 1994–2012 toiminutta miestä epäillään noin 800 000 euron lahjusten ottamisesta muun muassa rakennusyhtiöiltä.

Mies kiistää kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan kyse on normaalista tytärten kilparatsastuksen sponsoroinnista.

Keskustelua aiheesta