Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Urheilu

Suomalainen yrittäjä Thomas Zilliacus haluaa ostaa Manchester Unitedin – arvostelee kehitystä, jossa ”miljardöörisheikit ja oligarkit valtaavat seuroja”

AFP / LEHTIKUVA / PAUL ELLIS

Suomalainen yrittäjä Thomas Zilliacus ilmoittaa tehneensä sijoitusyhtiönsä XXI Century Capitalin kautta ostotarjouksen jalkapalloilun Englannin Valioliigan Manchester Unitedista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

BBC:n mukaan joukkueesta on tehty useita ostotarjouksia, joista julkisuuteen ovat tulleet brittiläisen petrokemian yrityksen Ineosin toimitusjohtajan Jim Ratcliffen ja qatarilaisen pankkiirin Jassim bin Hamad al-Thanin tarjoukset.

Unitedin omistaa yhdysvaltalainen Glazerin perhe, joka ilmoitti marraskuussa harkitsevansa seuran myyntiä.

-  Jokaisen urheiluseuran pitäisi lopulta kuulua faneilleen. Nykyinen kehitys, jossa miljardöörisheikit ja oligarkit valtaavat seuroja ja hallitsevat niitä henkilökohtaisina pelikenttinään, ei ole terve, Zilliacus kirjoittaa tiedotteessaan.

Zilliacuksen mukaan hänen sijoittajaryhmänsä rahoittaa puolet seuran omistamiseen tarvittavista varoista. Toinen puoli on tarkoitus kerätä tätä tarkoitusta varten perustettavan uuden yhtiön kautta, johon seuran fanien toivotaan osallistuvan. Zilliacuksen laskelmien mukaan alle kolme dollaria fania kohti riittää, jos seuran kaikki kannattajat saadaan liikkeelle.

-  Jokainen mukaan tuleva fani saa sovelluksen, jonka kautta voi mistä tahansa maailmasta äänestää, kun päätetään joukkueen jalkapalloiluasioista. Mitään päätöksiä ei tehdä, ellei niitä kannata kannattajakunnan enemmistö, Zilliacus visioi.

Zilliacuksen mukaan Manchester Unitedin nykyinen markkina-arvo on vajaat 3,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Se vastaa vajaata 3,2 miljardia puntaa ja jää siten Glazerin perheen BBC:n mukaan esittämästä viiden ja kuuden miljardin punnan hintahaarukasta.

ESPN uutisoi viime vuonna, että Glazerit haluavat saada Manchester Unitedista urheiluseurojen maailmanennätyssumman, mikäli tekevät kaupat.

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

MANU päätyi vuosina 2003-2005 Malcolm Glazerin käsiin, mikä herätti monissa seuran kannattajissa runsaasti vastustusta. Malcolm Glazer on jo edesmennyt, mutta Glazerin perhe omistaa edelleen Unitedin.

Monia kannattajia hiertää edelleen, että Glazer osti velattoman seuran lähinnä velkarahalla. Brittimedia uutisoi viime syksynä, että Unitedilla on velkaa yli 500 miljoonaa puntaa.

Faniprotestointi kiihtyi huhtikuussa 2021 julkaistun Superliigan hankkeen jälkeen. Vaikka United vetäytyi hankkeesta nopeasti ja koko Superliiga on jäissä, kaikki kannattajat eivät ole leppyneet.

United on liikevaihdoltaan ja suosioltaan yksi maailman suurimmista jalkapallojäteistä, mutta se ei ole voittanut Englannin Valioliigan mestaruutta kevään 2013 jälkeen.

Zilliacuksen Unitedin ostoaikeista uutisoi Suomessa torstaina ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Zilliacus on tehnyt pitkän ja kansainvälisen uran liike-elämässä. Hän on toiminut myös Suomessa jalkapalloseuran HJK:n hallituksen puheenjohtajana ja jääkiekkojoukkue Jokerien osaomistajana.

Raiko Häyrinen, Tapio Keskitalo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE