Kotimaa

Suomalaiset muuttavat kasvukeskuksiin – Ennuste: Kainuun väkimäärä vähenee yli 17 prosenttia runsaassa 20 vuodessa

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Joka toinen suomalainen asuu vuonna 2040 niin sanotun kasvukolmion alueella eli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla tai Kanta-Hämeessä, arvioidaan Aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n laatimassa ennusteessa.

Ennusteen mukaan vuosina 2017–2040 väkiluku kasvaa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla 328 000 asukkaalla, josta Uudenmaan osuus on 89 prosenttia.

Muissa 15 maakunnassa väkiluvun arvioidaan laskevan noin 238 000 asukkaalla. Kolmessa maakunnassa väkiluku laskee alle viisi prosenttia, viidessä 5–10 prosenttia ja seitsemässä maakunnassa yli 10 prosenttia.

Ennusteen mukaan heikoimmat näkymät ovat Kainuulla ja Etelä-Savolla, joiden kummankin väkimäärä kutistuu yli 17 prosenttia.

Työikäisen väestön määrän odotetaan kasvavan vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Ahvenanmaalla vuosina 2017–2040. Kahdessa maakunnassa työikäisen väestön määrä laskee jopa neljänneksellä nykyiseen verrattuna.

MDI kertoo, että ennuste perustuu vuosien 2015–2018 kehityksestä johdettuihin olettamuksiin. Tulos poikkea Tilastokeskuksen vuonna 2015 julkaisemasta alueellisesta ennusteesta, jossa syntyvyys oli arvioitu liian korkeaksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat