Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Suomalaisista yli puolet pitää ilmastonmuutosta EU:n merkittävimpänä haasteena

iStock

Suomalaisista 51 prosenttia pitää ilmastonmuutosta merkittävimpänä maailmanlaajuisena haasteena EU:n tulevaisuudelle. Noin joka toinen eurooppalainen on samaa mieltä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Luvut selviävät Euroopan parlamentin ja komission julkaisemasta erityiseurobarometrista, joka käsittelee Euroopan tulevaisuutta.

Erityiseurobarometrin mukaan eurooppalaisista 15-24-vuotiaista nuorista 91 prosenttia on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen torjunta voi auttaa parantamaan heidän omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Kaikista barometrin vastaajista tätä mieltä on 87 prosenttia.

Barometrin mukaan eurooppalaisista 88 prosenttia pitää tärkeänä lisätä uusiutuvan energian osuutta taloudessamme ja parantaa energiatehokkuutta. Enemmistö (80 prosenttia) pitää tärkeänä, että Euroopasta tehdään maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä ja edistää päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen markkinoiden kasvua.

Eurobarometrin vastaajien esiin tuomia muita tulevia maailmanlaajuisia haasteita ovat terveys (34 %) sekä pakkomuutto ja muuttoliike, jonka mainitsi noin 30 prosenttia vastaajista.

Ilmastonmuutoksen jälkeen suomalaisten suurimpia huolenaiheita ovat populismin voimistuminen (33 prosenttia vastaajista), kybersodankäynti ja konfliktien uudet muodot (32 %), järjestäytynyt rikollisuus (30 %) ja terrorismi (28 %).

EU:n kohtaamista haasteista eniten mainintoja barometrissa saivat sosiaalinen eriarvoisuus (36 %), työttömyys (32 %) ja maahanmuuttokysymykset (31 %).

Barometrin mukaan EU:n tärkeimpinä vahvuuksina pidetään demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamista. Tätä mieltä on 27 prosenttia kaikista eurooppalaisista ja jopa 41 prosenttia suomalaisista. Tärkeimpiä EU:n vahvuuksia on myös EU:n talouden, teollisuuden ja kaupan vahvuus (25 % eurooppalaisista ja 35 % suomalaisista).

Eilen julkaistu Euroopan tulevaisuutta käsittelevä erityiseurobarometri 517 tarjoaa tietoa siitä, mitkä ovat eurooppalaisten näkemykset ja asenteet Euroopan tulevaisuutta käsittelevää konferenssia kohtaan, ja mitä he pitävät EU:n keskeisinä haasteina.

Kysely tehtiin Euroopan parlamentin ja komission yhdessä tilaamana 16.9.- 17.10.2021. Kysely toteutettiin 27 EU-jäsenvaltiossa henkilökohtaisina haastatteluina, joita täydennettiin koronaviruspandemian vuoksi tarvittaessa verkkohaastatteluilla. Haastatteluja tehtiin yhteensä 26 530, joista 1 010 Suomessa.

Erityiseurobarometri on luettavissa Eurobarometri-sivustolla, joka tarjoaa pääsyn vuodesta 1974 lähtien julkaistuihin Eurobarometri-tutkimuksiin ja tietoihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE