Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Suomalaislasten kuukausirahat Pohjoismaiden korkeimmat – Ruotsissa opetetaan säästämistä

Suomessa vanhemmat haluavat viikkorahan avulla opettaa työnteon merkitystä. Kuvituskuva.

Suomalaislapset saavat vanhemmiltaan kuukausirahaa enemmän kuin lapset muissa Pohjoismaissa. Tieto käy ilmi Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

8–14-vuotiaat suomalaislapset saavat viikko- tai kuukausirahoja yhteensä noin 27,60 euroa kuukaudessa. Pienimmät kuukausirahat ovat Ruotsissa, jossa lapset saavat kuukaudessa keskimäärin vajaat 22 euroa.

Kun maan hintataso otetaan huomioon ja vertaillaan viikkorahojen ostovoimaa, pienimpien taskurahojen maaksi putoaa Tanska. Suomi pysyy tässäkin vertailussa ykkösenä.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pitää tulosta yllättävänä, sillä Suomessa ansiotaso on keskimäärin muita Pohjoismaita matalampi.

– Asiaa selittää osittain se, että suomalaiset lapset alkavat saada keskimäärin viikkorahaa vasta lähes kymmenvuotiaana, kun muissa Pohjoismaissa viikkorahaa aletaan maksaa aiemmin. Vanhemmille lapsille maksettavat kuukausirahat taas ovat keskimäärin suurempia kaikissa maissa, Appelqvist toteaa tiedotteessa.

Viikkoraha annetaan käteisenä

Syyt viikkorahojen maksamiseen eroavat maittain. Suomessa enemmistö vanhemmista haluaa opettaa viikkorahan avulla lapsensa tekemään työtä rahan eteen.

Ruotsalaisista vanhemmista näin ajattelee vain neljännes. Ruotsissa lapselle korostetaan säästämisen merkitystä.

– Erot Suomen ja Ruotsin välillä ovat niin suuret, että se kertoo selvästä kulttuurierosta. Suomalaisille työnteon merkitys iskostetaan jo lapsena, Appelqvist toteaa.

Kyselyn perusteella digitalisaatio on suomalaisissa viikkorahoissa edennyt muita Pohjoismaita hitaammin. Suomessa käteinen on yleisin tapa maksaa rahaa lapselle.

Kysely tehtiin tammi-helmikuussa YouGovin nettipaneelissa. Siihen vastasi noin 3 500 pohjoismaalaista vanhempaa, jolla on 8–14-vuotias lapsi.

STT–TANELI KONTIAINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE