Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomalaismepiltä tyrmäys: “Perussuomalaisten kannat noudattavat tässäkin asiassa eurooppalaista äärioikeistoa”

Unkari ja Puola ovat toistaiseksi estäneet EU:n monivuotisen budjetin ja 750 miljardin euron elpymispaketin etenemisen, koska ne vastustavat kokonaisuuteen kuuluvaa oikeusvaltiomekanismia. Asiasta on kiistelty jälleen viime viikkoina.

Rane Aunimo

Demokraatti

Unkari on väittänyt oikeusvaltiomekanismin olevan jopa kiristys maahanmuuttoa vastustavia maita kohtaan. Oikeusvaltiomekanismi on tarkoitettu EU-tukien väärinkäytön estämiseen. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin on tehnyt selväksi, että Suomi puolustaa loppuun saakka oikeusvaltiomekanismia.

Miapetra Kumpula-Natri sanoi Demokraatille maanantaina SDP:n europarlamentaarikkojen järjestämässä Euroopan tulevaisuutta käsittelevässä tilaisuudessa, että tilanne on vaikea, mutta korosti samalla, että kyse on historiallisesta hetkestä.

– Voimmeko sallia EU.n sisällä jäsenmaita, jotka eivät missään nimessä kelpaisi esimerkiksi uutena jäsenmaiksi hakevina maina meidän jäseniksi. Meiltä ovat puuttuneet työkalut siihen, kun (jossain maassa) ei enää pidetä korkeaa tasoa demokratiassa ja lehdistön vapaudessa ja näissä asioissa jotka mainitaan niin kuin yksilön oikeus ja oikeusjärjestelmä. Nämä kuitenkin mainitaan Euroopan perussopimuksessa ja silloin niitä pitää noudattaa, kun on mukana. Ja nyt sitten kaikkein irvokkain kuva, että vielä rahoitetaan järjestelmää, jossa varojen käyttö ei ole oikeusvaltioperiaatteen mukaista ja sitten vielä laajemminkin ei rahoiteta sellaisten maiden johtoa ja ei haluta tukea sellaista johtoa rahallisesti, joka rikkoo ihmisten oikeuksia kotimaassaan.

Kumpula-Natri huomauttaa, ettei Puolaa ja Unkaria kohdella eri kriteerein kuin muita vaan periaatteet ovat kaikille samat.

– Täytyy nostaa vielä kerran Suomen puheenjohtajuuskautta, että se oli merkittävä työ, että oikeusvaltioperiaatetta nyt myös valvotaan vuosittain, keskustellaan ja katsotaan ja skriinataan eli katsotaan jokainen maa läpi ja nyt vielä tämä erityisraha, joka tähän kriisin päälle rakennettiin, että me emme joudu lamaan emmekä jää jälkeen muita maita, jotka myös investoivat todella paljon taloudellisen laman katkaisuun.

Kumpula-Natrin mukaan Unkarin ja Puolan ei saa antaa nyt viedä muuta EU:ta. Elämä ei jatkua kuin ennenkin, että maat voisivat tehdä mitä haluavat ja silti ottaa rahoituksen EU:sta.

Lisää aiheesta

– Siihen ei tule suostumaan Euroopan parlamentti ja onneksi nyt näyttää erittäin vahvasti, että EU:n muut maat ovat vielä yhteneväisempiä kuin olivat neuvottelujen alussa. Periksi ei voi antaa, joten tästä täytyy hakea toisenlainen ratkaisu. En tiedä sitten, on liian aikaista spekuloida, että joudutaanko tekemään se ilman heitä, ja silloinhan Puola menettäisi 27 miljardia ja Unkari 7 miljardia ja meille tulisi halvemmaksi tehdä se ilman heitä, mutta me ei EU:ssa yleensä lähdetä helpoimman kautta vaan koetetaan pitää jokainen mukana tässä mutta myös niissä säännöissä.

Uskotko, että Unkari ja Puola saadaan mukaan pakettiin?

– Euroopan unioni ei ole maailman suurimmassa kriisissään. Täällä on sodittu, täällä on ollut pahempiakin haasteita tällä mantereella. Uskon, että tästä voidaan päästä yli. Vaatii todella paljon (Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja) Charles Micheliltä luovia tätä yhdessä Ursula von der Leyenin ja kaikkien muiden elimien kanssa maaliin periksi antamatta tästä tiukasta hetkestä.

Euroopan parlamentin jakautumisessa asiassa Kumpula-Natri sanoo, että hyvin suuri enemmistö sekä vasemmalta että oikealta on kokonaisuuden takana mutta ne jotka vastustavat EU:ta ylipäänsä ovat päättäneet puolustaa ajatusta, että oikeusvaltiota voisi rikkoa.

– Se on aika kamalaa, että myös Suomessa ollaan menossa tässäkin jengissä hyvin globaaleja virtauksia pitkin ja eurooppalaista äärioikeistoa noudattelevat meidänkin kotoisten perussuomalaisten kannat tässäkin asiassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE