Politiikka

Suomalaismeppi puhuu vessojen tärkeydestä: ”Pissa, kakka ja kuukautiset estävät edelleen miljoonia tyttöjä käymästä koulua”

Elinen tiistaina vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää. SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri nosti sen kunniaksi esille erään vähälle huomiolle jääneen asian, joka vaikeuttaa tyttöjen koulujen käynti.

”Puhtaasta vedestä, hygieniasta ja koulutuksen tärkeydestä on helppo puhua. Paljon vaikeampi on sanoa ääneen kolme asiaa, jotka estävät edelleen miljoonia tyttöjä käymästä koulua: pissa, kakka ja kuukautiset. Ympäri maailmaa tytöt joutuvat jäämään pois koulusta, koska niissä ei ole vessoja.”

Kumpula-Natri mainitsee esimerkkinä 11-vuotiaan bangladeshilainen Khadijan. Hänen koulussaan ei ollut vessaa, mikä johti lopulta siihen, että Khadijan oli aina vessahädän tultua pakko kävellä kotiin.

”Matka oli pitkä, eikä koulunkäynnistä lopulta tullut mitään.”

EU on yksi suurimmista vessa-avunantajista maailmassa.

Suomalaismepin mukaan tarina on tyypillinen – liiankin tyypillinen.

”Monessa maassa tytöt eivät voi turvallisesti käydä pusikossa altistumatta väkivallalle. Vessan jakaminen poikien kanssa on kiusallista ja vaarallista, sillä seksuaalinen ahdistelu yhteisvessoissa on yleistä. Kun kuukautiset alkavat, moni tyttö jää pois koulusta, koska kuukautiset aiheuttavat nöyryytystä ja häpeää.”

Kumpula-Natri ottaa esille myös tilastot. Nykyään 2,1 miljardia ihmistä pääsee kunnolla vessaan. WHO:n mukaan 2,4 miljardia ihmistä elää oloissa, joissa heillä ei ole minkäänlaista pääsyä asiallisiin vessoihin tai käsihygieniaan.

Toisaalta vuodesta 1990 sellaisten ihmisten määrä, joilla ei ole pääsyä vessoihin, on puolittunut.

”EU on yksi suurimmista vessa-avunantajista maailmassa. Vessa-, vesi- ja hygienia-asioihin annettiin viime vuonna apua yli sadalla miljoonalla eurolla.”

Entä kuinka Kahidijan kävi?

”Khadijalle kävi hyvin. Kouluun rakennettiin kunnollinen vessa, jota 300 oppilasta voivat käyttää. Koulussa myös alettiin opettaa asioita kuukautisista, käsienpesusta ja muista hygienia-asioista. Toivottavasti myös poikia opetetaan olemaan asiallisesti.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat