Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

”Suomalaisten kansallisomaisuus on vaarassa” – valmisteleeko hallitus salassa lakia?

Kari Hulkko
– On vaarallista, että kokonaisten maa- ja vesialueiden hallintaoikeuksia siirrettäisiin liiketaloudellisin säännöin toimivan konsernin alle, Riitta Myller sanoo.

Kansanedustaja Riitta Myller (sd.) on huolestunut julkisuuteen tihkuneista tiedoista, joiden mukaan metsähallituslain uudistaminen on etenemässä porvarihallituksen valmistelussa huolestuttavaan suuntaan.

Demokraatti.fi

– Viime kaudella estettiin Metsähallituksen metsätaloustoimintojen yhtiöittäminen, mutta nyt näyttää siltä, että yhtiöittäminen etenee ja sen lisäksi luontopalveluiden asemaa ollaan uudistuksessa heikentämässä. On tärkeää erottaa viranomaistehtävät ja hallintotehtävät sekä markkinaehtoisesti toimivat yksiköt, Myller sanoo.

Hän korostaa, että suomalaisten kansallisomaisuus, maat ja vedet, täytyy pysyä viranomaisen ja eduskunnan hallinnan alla.

– Julkisuuteen on tullut tietoja siitä, että julkisten hallintotehtävien hallinnassa ja hoidossa olevia valtion yleisvesiä, joita on noin kaksi miljoonaa hehtaaria, harkittaisiin siirrettäväksi konsernin alle. Tämä olisi ongelmallista, sillä kaikkien yhteisistä vesistä tulisi ikään kuin liikelaitoksen liiketoimintojen yksityisvesiä ja niitä hoitaisi viranomaisen sijaan omaa etuaan ajava liiketoimintayksikkö.

Hylätäänkö julkisuusperiaatteet?

Myller pitää vaarallisena, että kokonaisten maa- ja vesialueiden hallintaoikeuksia siirrettäisiin liiketaloudellisin säännöin toimivan konsernin alle.

– On kyse myös eduskunnan vallan vähenemisestä sekä viranomaiselle säädettyjen julkisuusperiaatteiden hylkäämisestä kun julkisuuslaki ei koskisi konsernia.

Myller vaatii hallituksen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) kertomaan suomalaisille avoimesti, missä metsähallituslain uudistuksen valmistelussa mennään ja ”miksi valmistelua ei tehdä avoimesti niin kuin demokratiassa kuuluu”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE