Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

Suomalaisten luottamus talouteen harppasi hurjasti, arvio omasta rahatilanteesta teki historiaa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuluttajien luottamus talouteen on parasta lähes kolmeen vuoteen, Tilastokeskus kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 3,8. Edellisen kerran se on ollut vähintään samalla tasolla toukokuussa 2018.

Vastaajista 38 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun viime kuussa samaan uskoi 27 prosenttia. Usko yleisen työttömyyden hellittämiseen oli kasvanut myös 11 prosenttiyksikköä, ja myös omaa työttömyyttä pelkäsi aiempaa harvempi.

Käsitys oman talouden kehityksestä oli sen sijaan suurin piirtein ennallaan viime kuun tasolla.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat tämän vuoden huhtikuussa parhaaksi koskaan mittaushistorian aikana. Mittauksessa rikkoutui myös muita tilastohuippuja, sillä ennätykselliset 24 prosenttia kuluttajista suunnitteli lainan ottamista vuoden sisällä.

Tilastokeskus on viime kuukausina kertonut, että suomalaisten asunnonostoaikeet ovat niin ikään korkealla, ja sama trendi jatkui myös huhtikuussa. Vuoden sisällä asunnon ostoa harkitsi kuudesosa kuluttajista.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen vastasi huhtikuussa noin tuhat Suomessa asuvaa henkilöä. Edellisessä kuussa luottamus oli –3 ja vuosi sitten huhtikuussa koronapandemian alettua –13,9.

Myös yritysten odotukset ovat kohentuneet.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen suhdannebarometrin mukaan myös suomalaisyritysten odotukset seuraavalle puolelle vuodelle ovat kohentuneet kaikilla päätoimialoilla.

Vastaajayritykset arvioivat niin ikään nykyisen suhdannetilanteen kohentuneen. EK kuitenkin huomauttaa, että nykysuhdanteen yleiskuva on yhä vaatimaton.

–  Suomen talous jatkaa piristymistään kesän tullessa. Rokotteet ja rajoitteiden purkaminen auttavat palvelusektorin tilannetta, joka monelta osin yhä varsin heikko, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa tiedotteessa.

EK:n neljä kertaa vuodessa toteutettavaan kyselyyn vastasi huhtikuussa runsaat 1  300 yritystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE