Politiikka

Suomalaisten mielestä yksilön on vastattava itse hyvinvoinnistaan – yli 70 % jakaa vastuuta myös valtiolle ja työnantajille

Valtaosa suomalaisista katsoo, että yksilön tulisi olla vastuussa itse omasta hyvinvoinnistaan. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta, jossa 92 prosenttia vastaajista sanoi, että yksilön tulisi olla vastuussa hyvinvoinnistaan erittäin tai melko paljon.

Enemmistö sysää vastuuta myös perheille ja lähiomaisille läheisten hyvinvoinnista (74 %); valtiolle (73 %) ja kunnille (70 %) kansalaisten hyvinvoinnista; sekä työnantajille (70 %) työntekijöiden hyvinvoinnista.

Vähemmässä määrin vastuuta ollaan vierittämässä maakunnalle (51 % vastuuta erittäin tai melko paljon) asukkaiden hyvinvoinnista sekä seurakunnille (36 %) ja järjestöille (29 %) jäsentensä hyvinvoinnista.

Puoluekantojen mukaan painotuseroja

Voimakkaimmin yksilön vastuuta omasta hyvinvoinnistaan painottivat kokoomuksen kannattajat. Vasemmistoliiton kannattajat ovat ainoa ryhmä, jossa valtion vastuuta pidetään yksilön vastuuta suurempana. Selvä enemmistö keskustan kannattajista katsoo, että maakunnan pitää vastata asukkaiden hyvinvoinnista ainakin melko suuressa määrin. Perussuomalaisten ja kokoomuksen äänestäjät eivät koe maakunnan vastuuta asukkaiden hyvinvoinnista ainakaan kovin tarpeelliseksi.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa on keskimäärää enemmän niitä, jotka vaativat valtiota merkittävään vastuuseen kansalaisten hyvinvoinnista. SDP:n kannattajat ovat muita useammin sitä mieltä, että seurakuntien ja järjestöjen vastuun jäsenten hyvinvoinnista sekä työnantajan vastuun työntekijän hyvinvoinnista tulisi olla ainakin melko suurta. Perussuomalaisten tukijat suhtautuvat muita nuivemmin kunnan ja maakunnan vastuisiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat