Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Suomalaistutkimus varoittaa koronaviruksen leviävän kaupan hengitysilmassa – THL rauhoitteli maaliskuussa: ”Ei voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä”

LEHTIKUVA / AFP Niels Christian Vilmann

Suomalaistutkijoiden löytö kannustaa välttämään julkisia sisätiloja koronaepidemian aikana. Alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään.

Simo Alastalo

STT:n mukaan tutkijat mallinsivat tilannetta, jossa ihminen yskäisee päivittäistavarakaupoille tyypillisellä, hyllyjen rajoittamalla käytävällä.

Alustavasti näyttää siltä, että tällaisessa tilanteessa aerosolipilvi leviää lähiympäristöön myös yskivän henkilön välittömän läheisyyden ulkopuolelle. Pilvi samalla laimenee, mutta pilven leviämiseen ja laimenemiseen kuluu jopa minuutteja.

Maaliskuussa Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautien tutkimuslaitos julkaisi oman, samansuuntaisen tutkimuksensa, jonka mukaan yskinnän ja niistämisen seurauksena ilmaan pääsevä koronavirus säilyi elävänä ja tartuttavana ainakin kolme tuntia.

Tuolloin THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane muistutti, että tutkimuksessa oli kyse laboratorio-olosuhteista eikä se välttämättä päde suoraan arkielämään.

– Tämä pitää aina muistaa, kun tulkitaan tämän tyyppisiä tutkimuksia, Sane kommentoi Demokraatille maaliskuussa.

Sanen mukaan on selvää, että aerosoleja tuottavissa toimenpiteissä esimerkiksi sairaalassa riskit voivat olla todellisia.

– Siksi ohjeistus onkin sen mukainen jo nyt. Muuten tästä ei voi vetää mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Pääasiallinen tartuntareitti on edelleen pisaratartunta lähikontaktissa, Sane sanoi maaliskuussa.

Demokraatti ei ole toistaiseksi tavoittanut THL:n edustajaa kommentoimaan uutta suomalaistutkimusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE