Politiikka

”Suomella ei ole tähän varaa, pelko ei kuulu hyvinvointivaltioon” – Sd-edustaja huolissaan syrjäytyneistä nuorista

lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää

Kansanedustaja Maria Tolppasen (sd.) mukaan nuorisotutkimusseuran uunituore raportti on karua luettavaa.

– Raportti raottaa, miltä tuntuu, kun yrityksistä huolimatta ei saa työ-, koulutus- tai harjoittelupaikkaa, Tolppanen toteaa.

– Tutkimus kertoo, että paikkaa vaille jääneet nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen ja koko maailmaan muita pessimistisemmin, luottavat vähemmän ihmisiin ja ovat yksinäisempiä, kuin muut ikäisensä.

Tolppanen toteaa, että näitä 15-29 vuotiaita nuoria, joilla ei ole työ-, koulutus- tai harjoittelupaikkaa, on Suomessa jo 70 000 ja määrä kasvaa koko ajan. Tietonsa hän pohjaa tietonsa Me-säätiön lokakuussa julkaisemaan raporttiin.

– Suomella ei ole tähän varaa. Me puhumme työvoimapulasta, mutta jätämme 70 000 nuorta vaille työ-, koulutus- harjoittelupaikkaa.

– Hallituksen mantra; nyt säästetään, jotta tulevaisuudessa on töitä, ei toimi. Säästö- ja leikkauspolitiikan aikana syrjäytyy yhä enemmän nuoria ja vanhempia yhteiskunnan ulkopuolelle yksinäisyyteen. Se on sellainen korjausvelka, jota ei korjata muutamassa vuodessa.

Näin ei saa olla. Nuorissa on meidän tulevaisuutemme.

Tolppanen korostaa, että koulutusleikkausten lisäksi hallitus on tehnyt hyvin kylmää politiikkaa, joka kohdistuu ihmisiin jotka ovat riippuvaisia sosiaalietuuksista, työttömyysturvasta, opintotuesta, lapsilisistä, asumistuesta ja pienistä työeläkkeistä, kansaneläkkeestä tai takuueläkkeestä.

Tämä aiheuttaa hänen mukaansa arvottomuuden tunnetta, yksinäisyyttä, masentuneisuutta ja jopa itsemurhia.

– Näin ei saa olla. Nuorissa on meidän tulevaisuutemme. Nyt on oikea aika hankkia jokaiselle syrjäytyneelle nuorelle paikka, mistä ponnistaa ja rakentaa kestävä elämä. Se on satsaus tulevaisuuteen, se takaa yhteiskunnan rattaiden pyörimisen, kaupan elpymisen, verokertymän ja hyvinvoinnin.

He ovat kyllä poistuneet työttömyystilastoista, mutta eivät töihin.

Tolppanen nostaa esiin myös, kuinka valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on kehunut hallituksen linjaa ja kiky-sopimusta. Tolppanen kertoo, kuinka Orpon mukaan sen ansiosta 20 000 pitkäaikaistyötöntä, on saanut töitä.

– Tämä ei pidä paikkaansa. He ovat kyllä poistuneet työttömyystilastoista, mutta eivät töihin. Osa heistä on siirretty normieläkkeelle, osa on päästetty sairaseläkkeelle, osa on siirretty perustoimeentulon piiriin. Se, että he ovat pois työttömyysluvuista, ei tarkoita sitä, että he olisivat töissä.

– Tämän hallituksen toimilla on maahan saatu liki miljoonaa köyhää, 120 000 köyhyydessä elävää lasta ja 70 000 syrjäytynyttä nuorta, Tolppanen esittää.

Hän tuo esiin, kuinka nuorisotutkimusseuran raportissa nuoret sanovat: ”Enemmän pelottaa se, että olen samassa tilanteessa 10 vuoden päästä, kuin että kuolen ennen sitä”

– Tällainen pelko ei kuulu hyvinvointivaltioon, ei vaikka hallitus tuntuu pitävän kehitystä hyvänä.

– Pidetään huolta kaverista, kysytään mitä kuuluu, pyydetään kylään, soitetaan ja toivotetaan hyvää joulua. Pidetään kaikki mukana, hallituksesta huolimatta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat