Politiikka

”Suomella on vuosikausiin tärkein rooli ja sitä ei saa hukata” – EK:n Häkämies ehdottaa eduskuntavaalien siirtämistä tammikuulle

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskuntavaalien ajankohta pitäisi siirtää tammikuulle, esittää Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies MTV:n nettikolumnissaan.

Vaalien siirtäminen olisi Häkämiehen mielestä tärkeää, jotta uusi hallitus saadaan muodostettua ja sen toiminta lähtee vauhdilla liikkeelle ennen kesälomia.

– Hallituksen alku on äärimmäisen tärkeä vaihe. Vaalien tulos on kaikilla tuoreessa muistissa ja yleisesti koetaan, että annetaan nyt voittajien yrittää enemmistöhallitusten Suomessa.

Häkämies nostaa esiin, että Suomessa on vuodesta 2011 alkaen käyty eduskuntavaalit huhtikuussa. Huhtikuulle vaalit puolestaan siirtyivät maaliskuulta Matti Vanhasen (kesk.) toisen hallituksen aikana. Häkämiehen mukaan vaalit haluttiin siirtää hieman lämpimämpään aikaan, kun edelliset vaalit oli käyty paukkupakkasissa.

– Molemmilla kerroilla sen jälkeen – 2011 ja 2015 – on hallituksen muodostaminen venynyt kesän korvalle ja hallituksen startti mennyt kesälle. Alkanut kesälomakausi siirtää monella tapaa tehokasta ohjelman toteuttamista syksylle.

Hallituksen kohtaloksi koitui ”Musta syyskuu” 2015.

Juha Sipilän hallituksen ohjelma oli Häkämiehen mukaan puolestaan kunnianhimoinen talouden ja työllisyyden linjauksilla. Hallitus päätti myös uudistaa sosiaali- ja terveydenhoitoa, työmarkkinoita ja lisätä kilpailua.

– Hallituksen kohtaloksi koitui ”Musta syyskuu” 2015. Tuolloin palkansaajat järjestivät ”toimintapäivän” Rautatientorilla vastalauseena hallituksen toimille. Saman kuun gallupeissa Yle mittasi Perussuomalaisille yli 4 prosentin kannatuksen romahduksen ja loppu puolueen osalta on jo historiaa.

– Näistä iskuista hallitus ei kokonaan ole toipunut ja monet uudistukset on alistettu milloin kenellekin edunvalvojalle – palkansaajille, MTK:lle, perusoikeusoppineille ja varmaan myös EK:lle, Häkämies tunnustaa.

Hallituksen alkuaikojen innostus ja hyvä henki onkin Häkämiehen mukaan vaihtunut vuosien aikana keskinäiseen mittelöön.

On äärimmäisen tärkeää, että maassamme on toimintakykyinen hallitus.

Nyt suomessa on edessä vaalisuma, Häkämies huomauttaa.

– Presidentinvaalien jälkeen on luvassa maakuntavaalit lokakuussa, jos hallitus vain pysyy pystyssä. Vuonna 2019 on luvassa eduskuntavaalit huhtikuussa ja EU-vaalit kesäkuussa.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana heinäkuusta 2019 alkaen ja toimii tällöin tärkeässä roolissa uuden komission muodostamisessa.

– On äärimmäisen tärkeää, että maassamme on toimintakykyinen hallitus hyvissä ajoin ennen puheenjohtajuuden alkamista. Suomella on vuosikausiin tärkein rooli EU:ssa ja sitä ei saa hukata.

– Suomessa on käyty keskustelua vaalien ajankohdasta ja jopa vaalien yhdistämisestä vaaliväsymyksen välttämiseksi. Mielestäni tärkein uudistus olisi eduskuntavaalien siirtäminen vuoden alkuun, mikä mahdollistaa uudelle hallitukselle vahvan startin. Se kuulostaa kovin tekniseltä, mutta ei se sitä ole.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat