Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Suomen aborttilaki on Euroopan tiukimpia, jopa katolinen Irlanti sallivampi

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomessa tehdään edelleen Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista luvuista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomessa raskaudenkeskeytyksiä tehtiin vuonna 2019 tuhatta hedelmällisessä iässä (15–49 vuotta) olevaa naista kohden 7,7 kappaletta. Eniten keskeytyksiä tekevässä Ruotsissa luku oli 16,4. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa tehtiin vuonna 2019 yhteensä noin 57  000 raskaudenkeskeytystä.

Suomessa raskaudenkeskeytyksistä lähes kaikki (97,7%) tehdään lääkkeellisesti. Pienin osuus oli Tanskassa (77,6%). Suomessa lääkkeellinen keskeytys otettiin käyttöön vuonna 2000.

–  Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on yleensä mahdollista tehdä ainakin osittain kotona, mikä sujuvoittaa toimenpidettä niin terveydenhuollon kuin naisen itsensä näkökulmasta. Lääkkeellinen keskeytys ei ole toimenpiteenä kajoava, toisin kuin imukaavinta, THL:n erityisasiantuntija Anna Heino kertoo tiedotteessa.

Suomessa on nykyään Pohjoismaiden tiukin raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö, THL arvioi. Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa varhainen keskeytys on jo pitkään ollut sallittu naisen pyynnön perusteella, ja Islannissakin tämä tuli mahdolliseksi lakimuutoksen myötä syyskuussa 2019.

Suomen lainsäädäntö on myös koko Euroopan tiukimpia. THL:n mukaan jopa katolisen Irlannin nykyinen aborttilaki on Suomea vapaampi.

Suomessa raskaudenkeskeytys naisen omasta pyynnöstä ei lain mukaan ole mahdollista. Naisen on anottava lupaa keskeytykseen yleensä kahdelta lääkäriltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE