Lukijaristeily2017

Suomen arvonlisäverovaje pyörii vuositasolla miljardissa eurossa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Eniten arvonlisäveroa Suomessa maksaa kaupan ala.

Suomen arvonlisäverovaje on kansainvälisesti vertailtuna hyvin pieni, ilmenee Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n raportista. Vaje oli vuonna 2014 noin viisi prosenttia lainmukaisesta arvonlisäverokertymästä.

Arvonlisäverovajeella tarkoitetaan summaa, mikä vuosittain jää saamatta lainmukaisesta alv-kertymästä, eli summasta joka muodostuu kerätyistä ja maksetuista arvonlisäveroista.

Vaje puolestaan muodostuu paitsi harmaasta taloudesta, myös muun muassa konkursseista, virheistä ja erilaisista tulkinnoista. Osa puuttuvista rahoista myös maksetaan jälkikäteen.

Erilaisilla tulkinnoilla tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa kauppias pitää myymälässään pizzeriaa. Hän maksaa pizzanmyynnistä veroa ravintolatoiminnan 14 prosentin verokannan mukaan. Verottaja tulkitsee toiminnan kuitenkin kaupan alaksi, jolloin verokannan pitäisi olla 24 prosenttia.

IMF teki raportin Suomen arvonlisäverovajeesta yhteistyössä verohallinnon kanssa.

Suomen noin viiden prosentin vaje on neljänneksi pienin Euroopassa.

Noin miljardi euroa

Suomen noin viiden prosentin vaje on neljänneksi pienin Euroopassa. Edellä olevat Luxemburg, Ruotsi ja Sveitsi ovat kaikki noin neljässä prosentissa. Suurin alv-vaje on Romanialla, lähes 45 prosenttia.

Rahassa mitattuna Suomen arvonlisäverovaje oli vuonna 2014 noin miljardi euroa. Vaje on laskenut hieman vuodesta 2008. Suhteessa bruttokansantuotteeseen arvonlisäverovaje on puolisen prosenttia.

Toimialoista verovaje keskittyy rakennusalalle. Eniten arvonlisäveroa maksaa kaupan ala.

 

AVAINSANAT

Taiwan on sallimassa homoliitot ensimmäisenä Aasiassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Taiwanista on tulossa ensimmäinen alue Aasiassa, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Taiwanin pääkaupungin Taipein keskustan odotetaan iltapäivällä paikallista aikaa täyttyvän uuden lain kannattajista ja vastustajista. Oikeuden päätös on luvassa tuolloin.

Mikäli perustuslakituomioistuimen päätös asiasta on myönteinen, Taiwanin parlamentin on vielä muutettava maan lakeja vastaamaan päätöstä.

Vähintään kymmenen perustuslakituomioistuimen 14 tuomarista on oltava muutoksen kannalla.

AVAINSANAT

Tutkimus: Kirjoilla ja televisioilla yhä vankka asema lasten median käytössä

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Televisiolla ja lukemisella on yhä vahva rooli lasten median käytössä, selviää Sanoman teettämästä Yippee 2017 -tutkimuksesta.

Lapset ja nuoret käyttävät hyvin monipuolisesti eri medioita. Median käyttö vaihtelee kellonajan ja lapsen iän mukaan.

Alle kahdeksanvuotiailla lapsilla televisio on aamun ja aamupäivän eniten käytetty media. Päivällä ja iltapäivällä eniten käytetään erilaisia videopalveluja, ja illalla luetaan kirjoja. Sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt selvästi ja on vilkkaimmillaan aamuisin.

Lähes kolmasosa 3–16-vuotiaista kertoi lukevansa kirjoja tai sarjakuvia iltaisin ennen nukkumaanmenoa. 8–12-vuotiaista lähes 60 prosenttia lukee päivällä sarjakuvalehtiä ja -kirjoja.

– Kyselytutkimuksessa näkyy, että televisio ja lukeminen ovat lapsiperheiden yhteistä tekemistä etenkin iltaisin. Päivällä mediankäyttö keskittyy erilaisiin videopalveluihin ja muuhun liikkuvaan kuvaan, Sanoma Median kuluttajaymmärryksestä vastaava johtaja Caroline Lilius kertoo.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli tuhat 3–16-vuotiasta lasta helmi-maaliskuussa. Tutkimus tehdään kahden vuoden välein.

Karhu liikkuu Espoossa – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARI LEHMONEN

Poliisi on saanut aamulla useita ilmoituksia Espoossa liikkuvasta karhusta. Viimeisimmät poliisin tiedossa olevat havainnot ovat hieman ennen aamukahdeksaa Kehä III:lta Kauklahden liittymän kohdilta.

Karhuhavaintoja on tehty parin viime vuorokauden aikana myös Inkoossa ja Kirkkonummella. Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot hätäkeskukseen numeroon 112.

AVAINSANAT

Moody’s laski luottoluokitusta – Kiina ei hyväksy

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiinan presidentti President Xi Jinping puhui Bekingin pohjoispuolella 15. toukokuuta.

Kiina ei hyväksy luottoluokittaja Moody’sin päätöstä laskea maan luottoluokitusta.

Kiinan mukaan luottoluokittaja on käyttänyt epäsopivaa menetelmää maan talouden arvioinnissa ja yliarvioinut Kiinan talouden riskejä.

CNBC:n mukaan maan luottoluokitus laski luokasta Aa3 luokkaan A1 eli ylempään keskiluokkaan.

Shanghain ja Hongkongin pörssit olivat laskussa sen jälkeen, kun Moody’s päätti laskea luottoluokitusta.

Filippiinien poliisi surmannut lähes 3000 – Trump kehui ”loistavasta työstä” huumeongelman hoidossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten otteita huumeiden kitkemisessä Filippiineiltä, kun kaksikko keskusteli puhelimitse viime kuun lopulla.

Asia käy ilmi Filippiinien hallinnon puhelusta laatimasta muistiosta, jonka yhdysvaltalaismedia julkaisi tiistaina.

Trump sanoi muistion mukaan puhelimessa Duterten tehneen loistavaa työtä huumeongelman hoidossa.

Filippiinien poliisi on kertonut surmanneensa noin 2 700 ihmistä sen jälkeen, kun Duterte astui virkaansa viime kesäkuussa ja aloitti kiistellyn huumeidenvastaisen sotansa.

Lisäksi tunnistamattomat hyökkääjät ovat poliisin mukaan tappaneet 1 800 ihmistä ja 5 700 väkivaltaista kuolemaa tutkitaan.

Duterten kovat otteet ovat aiheuttaneet kansainvälistä paheksuntaa. Osin tästä syystä Duterten aikana Filippiinien suhde sen perinteiseen liittolaiseen Yhdysvaltoihin on viilentynyt selvästi.