Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomen kansallispuistot ja luontokohteet kiinnostavat yhä enemmän – luontomatkailijat tuovat seuduille myös rahaa

Retkeilijöitä Helvetinjärven kansallispuistossa Ruovedellä.

Suomen kansallispuistojen kävijämäärä ja puistoissa vierailijoiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla on kasvanut. Luontopalveluille valtion budjetista suunnattu lisärahoitus tulee tarpeeseen, kertoo Metsähallitus.

Demokraatti

Demokraatti

Viime vuonna Suomen kansallispuistoihin tehtiin noin 3,22 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kahden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla on kasvanut lähes neljä prosenttia, ja on nyt yli 219 miljoonaa euroa.

Metsähallituksen mukaan kasvuprosentit ovat vaihdelleet eri vuosina, mutta nousutrendi on jatkunut jo yli 15 vuotta. Myös muilla suosituilla luontokohteilla on ollut aiempaa enemmän kävijöitä.

Metsähallituksen mukaan luvut osoittavat, että Metsähallituksen Luontopalvelujen valtion budjetista saama lisärahoitus tuottaa yhteiskunnallista lisäarvoa. Luvut kertovat myös luontomatkailun ja luonnossa liikkumisen suosion noususta.

Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Timo Tanninen kertoo tiedotteessa, että käyntimäärät ovat kasvaneet, mutta palvelujen rahoituskehitys on ollut laskeva. Hän arvioi, että jos kehitys olisi jatkunut näin, se olisi näkynyt myös käyntimäärien ja yhteiskunnallisten vaikutusten vähenemisenä.

– Myös käytön kestävyys ja asiakasturvallisuus olisi ollut koetuksella, jos meillä ei olisi ollut varaa ylläpitää palveluja. Siksi olemme kiitollisia Luontopalvelujen rahoituksen tason pysyvästä nostamisesta ja kehittämiseen ohjatusta tulevaisuusinvestointirahoituksesta. Saamme varmistettua käytön kestävyyden ja laitettua retkeilypalveluja kuntoon, Tanninen sanoo.

Tanninen kertoo, että lisärahoituksella pystytään muun muassa parantamaan suosituimpien retkikohteiden palveluja ja ratkomaan liikenteen ruuhkautumisongelmia. Metsähallitus toivoo, että lisäksi erityisesti suurten kaupunkien läheisyydessä kunnat kehittävät joukkoliikennettä luontokohteisiin.

– Varsinais-Suomessa sijaitsevaan Kurjenrahkan kansallispuistoon suunnattu joukkoliikenneratkaisu on tästä hieno esimerkki. Pääkaupunkiseudulla sen sijaan on kipuiltu Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistojen ruuhkien kanssa, ja tähän tarvitaan ehdottomasti toimivia joukkoliikenneratkaisuja, Tanninen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE