Politiikka

Suomen kierretyin vero on jäänne 1800-luvulta – yksikään kunta ei peri enää sitä, mutta laki on ja pysyy

Thinkstock
Thinkstock

Koiraveroa ei ensi vuonna peritä enää yhdessäkään Suomen kunnassa, kun Helsinki ja Tampere päättivät tällä viikolla luopua siitä. Laissa sen perintä on yhä olemassa.

Helsinki peri koirasta viime vuonna 50 euron veron ja Tampere 34 euroa.

Suomen kennelliiton mukaan koiraverolaki – jäänne 1800-luvulta – kohtelee kuntalaisia ja harrastajia eriarvoisesti. Liitto vaatii, että aikansa elänyt laki pitäisi saattaa lopullisesti historiaan.

– Koira on ainoa kotieläin, jonka omistamisesta ja jonka kanssa harrastamisesta on lain nojalla voitu verottaa, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ihmettelee.

Kunnat saivat jo vuonna 1991 oikeuden päättää itsenäisesti, perivätikö ne koiraveroa vai ei. Yhä useampi tarttui tähän tilaisuuteen, koska veron perimisen kulujen laskettiin nousevan tuottoja paljon korkeammiksi.

– Kun kaikissa kunnissa on syntynyt näkemys veron epätarkoituksenmukaisuudesta, olisi toivottavaa, että kansanedustajat kumoaisivat kuolleeksi kirjaimeksi jääneen lain, Lehkonen vetoaa.

Koira vaikuttaa yllättävänkin syvästi omistajansa terveyteen.

Suomessa on Kennelliiton laskelmien mukaan noin 650 000 koiraa. Omistajista alle puolet maksoi arvioiden mukaan veroa vuonna 2015. Helsingin kaupungin laskelmien mukaan veronsa on hoitanut vain 1/5 koiran omistajista.

Hänen mukaansa se olisi pitkänäköistä jo sen vuoksi, että tutkimusten mukaan koirasta on hyötyä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Kennelliitto julkaisi vuosina 2014 ja 2016 stressi- ja hyvinvointitutkijana tunnetun lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainion tutkimukset, joissa syvennyttiin koiran ja ihmisen väliseen suhteeseen. Tutkimukset perustuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aineistoihin sekä yli 9 000 vastaajan kyselyyn.

Tuloksista selvisi, koira vaikuttaa yllättävänkin syvästi omistajansa – erityisesti yksinasuvan – terveyteen ja psykososiaaliseen hyvinvointiin.

Kennelliitto oikaisee: Aiemmin jutussa ollut luku 800 000 on Tilastokeskuksen vuoden 2016 kulutustutkimuksen ennakkotieto, joka on ilmeisesti osoittautumassa yläkanttiin olevaksi. Suomen kennelliiton arvion mukaan Suomessa on noin 650 000 koiraa.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat