Politiikka

Suomen nuorisotyöttömyys on yhä EU-keskiarvon yläpuolella

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Vaikka Suomen yleinen työttömyysaste on pudonnut lähelle EU:n keskiarvoa, huitelee Suomen nuorisotyöttömyys reilusti unionin keskiarvon yläpuolella, ainakin jos EU:n tilastolaitoksen Eurostatin tilastoihin on luottamista.

Eurostatin tilaston mukaan Suomen alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli toukokuussa työtä vailla 20,4 prosenttia, kun EU:ssa keskimäärin vastaava lukema oli 16,9 prosenttia.

Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tuoreimpien työttömyyslukujen mukaan 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli kesäkuussa 21,7 prosenttia, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Tutkijat eivät halua vähätellä nuorisotyöttömyyden ongelmallisuutta, mutta muistuttavat, että luotettavien kansainvälisten tilastojen luominen nuorisotyöttömyyden kaltaisesta ilmiöstä ei ole helppoa.

Tutkijat kiinnittävät huomiota nuorisotyöttömyyden tilastoinnin vaikeuteen.

Suomen touko–kesäkuun korkeita lukuja selittää esimerkiksi oppilaitosten lukukausien päättyminen ja opiskelijoiden siirtyminen työmarkkinoille.

– Nuoret ovat aika liikkuvaa porukkaa työn ja opiskelujen välillä, minkä takia tilastoissa esiintyy paljon vaihtelua. Nuoria tulee ja menee, ja liikkuvuutta on paljon enemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Hannu Karhunen.

– Yksittäisten kuukausien pohjalta ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Juha Tuomala.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat