Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Suomen sijoitus laski eurooppalaisessa vertailussa – translain uudistus on kesken, intersukupuolisia ei suojella riittävästi

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomi on toteuttanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia 12. parhaiten Euroopassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen sijoitus laski tänä vuonna useilla pykälillä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavan eurooppalaisen kattojärjestön ILGA-Europen tekemässä vertailussa.

Viime vuonna Suomi toteutti näiden vähemmistöjen oikeuksia vielä kuudenneksi parhaiten.

ILGA-Europen vertailussa tarkastellaan, miten eri maiden lainsäädäntö ja viranomaiset kohtelevat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Vertailun kärjessä on Malta. Suomea edellä ovat myös kaikki muut Pohjoismaat ja useat Keski-Euroopan maat. Tanska nousi viime vuoden vertailusta neljä sijaa ja on nyt vertailun toinen.

Heikoimmin vertailussa pärjäsivät Turkki ja Azerbaidzhan. Myös useat Itä-Euroopan maat jäivät häntäsijoille.

Suomen sijoitusta vertailussa laskevat ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n arvion mukaan kesken oleva translain uudistus sekä intersukupuolisten riittämätön suojelu. Intersukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä, joiden sukupuolta määrittävät piirteet eivät ole yksiselitteisesti mies- tai naistyypillisiä.

-  Suomessa ei ole kielletty intersukupuolisten lasten lääketieteellisesti tarpeettomia hormoni- ja leikkaushoitoja, vaikka asia on hallitusohjelmassa. Ne tulee yksiselitteisesti kieltää, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo järjestön tiedotteessa.

Suomen heikentyneeseen sijoitukseen vaikuttaa Setan mukaan myös sateenkaariperheiden eriarvoinen asema sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puutteellinen suojeleminen niin sanotuilta eheytyshoidoilta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE