Politiikka

Suomen suurimmasta sairaanhoitopiiristä kriittinen sote-arvio: ”Valinnanvapaus lisää julkisia kustannuksia”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
HUS:n hallitus on antanut lausuntonsa valinnanvapauslakiluonnokseen tämän päiväisessä kokouksessaan.

Sen mukaan potilaiden valinnanvapaus on lähtökohtaisesti myönteinen asia, mutta siihen siirtymisen tulisi olla hallittua. Lain jatkovalmistelussa on turvattava riittävä siirtymäaika sekä täsmennettävä vaikutusarvioita ja käsitteitä. Siihen on tehtävä myös korjauksia niihin kohtiin, joissa on havaittu perustuslaillisia ongelmia, vaati HUS:n hallitus.

HUS:n mukaan valinnanvapaus lisää julkisia kustannuksia, koska osa potilaiden nykyisin itse maksamasta hoidosta siirtyy lain voimaan tultua julkisesti rahoitetuksi. Myös hoidon saatavuuden paraneminen lisää kustannuksia.

”Vaikka kustannukset tulevat lisääntymään, Uudenmaan maakunnassa aiotaan vähentää valtiolta maakunnalle tulevaa rahoitusta nykyisestä tasosta 140 miljoonalla eurolla vuosittain. STM:n laskelmissa ei ole otettu huomioon HUS:n ja Uudenmaan maakunnan erityisvelvoitteita ja –piirteitä. Kun vielä otetaan huomioon se, että perusterveydenhuollossa on tarvetta entistä suurempaan rahoitukseen, on vaikea nähdä, miten vaativien erikoissairaanhoidon palveluiden tuottaminen nykytasolla on mahdollista”, HUS tiedottaa.

Sen mukaan lakiluonnoksessa on paljon käytännön ongelmia, jotka liittyvät esimerkiksi yhtiöittämiseen ja sen seurauksena henkilöstön riittävyyteen sairaaloiden päivystystehtävissä. Suunniteltu lain toimeenpanon aloittaminen vuoden 2019 alusta lähtien ei ole HUS:n hallituksen mukaan mahdollista ainakaan, jos halutaan turvata julkisille toimijoille tasavertaiset lähtökohdat yksityisten toimijoiden kanssa.

HUS sanoo, että uudistukselle pitää saada siirtymäaika. Lisäksi ulkoistusten ja palvelusetelien piiriin kuuluvan toiminnan osuus tulee jättää maakuntien päätösvaltaan.

Lääketieteellisen tutkimuksen ja opetuksen ylläpitäminen tulee jatkossakin säilymään valtion vastuulla. Kuitenkin on epäselvää, miten kapitaatiopohjaisessa rahoitusjärjestelmässä siitä voidaan huolehtia. Siksi tulisi säätää erikseen tutkimus- ja opetustoimintaan kohdennettavasta riittävästä erillisrahoituksesta.

HUS on 24 kunnan muodostama kuntayhtymä ja Suomen suurin sairaanhoitopiiri.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat