Politiikka

Suomen suurin työntekijäkeskusjärjestö SAK liputtaa varovaisesti Guggenheimin puolesta — ”Ajoitus oli sattuma”

Lehtikuva
Guggenheim-museolle varattu tontti Etelärannassa Helsingissä on nykyisin parkkipaikka.
Lehtikuva
Guggenheim-museolle varattu tontti Etelärannassa Helsingissä on nykyisin parkkipaikka.
Lehtikuva
Guggenheim-museolle varattu tontti Etelärannassa Helsingissä on nykyisin parkkipaikka.

Suomen suurin keskusjärjestö SAK liputtaa varovaisesti Guggenheim-museon rakentamisen puolesta. Museota on kaavailtu vuosikaudet Kauppatorin tuntumaan Helsinkiin. Ratkaiseva äänestys kaupunginvaltuustossa on huomenna keskiviikkona. Äänestyksestä on povattu erittäin tiukkaa.

Työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen SAK:sta kertoo Demokraatille, että Guggenheim-asia on osa SAK:n matkailun kehittämisraporttia. Kehittämisraportti menee SAK:n hallituksen käsittelyyn kahden viikon kuluttua 12. joulukuuta. Vasta sen jälkeen asiasta voi puhua virallisesti SAK:n kantana, kun myös ammattiliitot ovat ilmaisseet kantansa raportin kirjauksiin.

— Raportissa otamme kantaa siihen, että matkailualaan pitäisi ylipäänsä lisätä panoksia. Matkailu on tulevaisuuden kasvuala, Tukiainen sanoo.

Matti Tukiainen.

Tukiaisen mukaan sellaiset kirjaukset yleensä poistetaan lopullisesta paperista, jotka herättävät vastahankaisuutta.

— Raporttiin on kirjattu tavoite, että Suomeen ja Helsinkiin tarvitaan vetovoimaisia kohteita, erityisesti ns. stop over- matkailun eli Aasiaan suuntautuvan liikenteen näkökulmasta.

— Guggenheim-museo voi olla yksi sellainen. Lähtökohtana on, että se toteutetaan pääosin yksityisin varoin.

Matti Tukiainen sanoo, ettei SAK ota kantaa hankkeen yksityiskohtaisiin suunnitelmiin, siis myöskään valtuustossa käsiteltävään pakettiin. Hänen mukaansa Guggenheim-asian käsittely SAK:ssa maanantaina ja sen osuminen lähelle keskiviikon äänestystä Helsingin valtuustossa oli sattuma.

Työnantajien Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti budjettiriihen alla elokuun lopulla kannattavansa Guggenheim-museon rakentamista Helsinkiin. Museo olisi EK:n mukaan merkittävä investointi maan työllisyyteen ja elinvoimaisuuteen.

Museon rakentaminen oli yksi EK:n julkistamista 18 ehdotuksesta hallituksen budjettiriiheen. Ehdotukset pitivät sisällään toimia, joilla EK:n mukaan työllisyysaste nousisi ja julkisen sektorin toiminta tehostuisi.

SAK:laisten liittojen puheenjohtajista Palvelualojen ammattiliitto PAMin Ann Selin nosti elokuun lopulla Guggenheimin museon esiin yhtenä esimerkkinä, kuinka tukea matkailuelinkeinon kasvua ja työllisyyttä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat