Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Talous

Suomen tavaravienti laski kesäkuussa, mutta vientihinnat nousivat – viennin kasvu selvästi hidastunut

Lehtikuva / Mikko Stig

Suomen tavaraviennin arvo väheni kesäkuussa kolme prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tullin julkaisemasta ulkomaankaupan kuukausitilastosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vientimäärät laskivat 2,8 prosenttia, mutta vientihinnat nousivat 0,5 prosenttia vuoden takaisesta. Viennin arvo oli kesäkuussa noin 5,2 miljardia euroa.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla eli tammi-kesäkuussa viennin arvo kasvoi kuitenkin neljä prosenttia. Viennin kasvu näyttäisi olevan hidastumassa, sillä viime vuonna Suomen tavaravienti kasvoi seitsemän prosenttia ja toissa vuonna 15 prosenttia.

Vienti kehittyi kesäkuussa heikosti useassa tavararyhmässä. Henkilöautojen vienti laski huomattavasti. Kemianteollisuuden sekä metsäteollisuuden tuotteiden vienti oli laskussa, mutta teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo laski vähemmän.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden, kuten verkkolaitteiden ja sähköjohtimien, viennin arvo kasvoi. Metallien viennin arvoa nosti viime kuukausien tapaan kaasuputkien vienti rakenteilla olevaa Nord Stream 2 -kaasuputkea varten Itämerelle.

Teräksen, kuparin ja sinkin viennin arvo laski selvästi, mutta nikkelin vienti kasvoi.

Vienti Saksaan heikkeni selvästi

Vienti EU-maihin laski seitsemän prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle nousi kaksi prosenttia vertailukuukaudesta kesäkuussa. Vienti Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjälle kasvoi kesäkuussa, mutta vienti muihin suuriin kauppakumppaneihin laski.

Vienti Suomen tärkeimpään vientimaahan Saksaan laski selvästi. Tuonnin arvo laski kesäkuussa kymmenen prosenttia ja oli noin viisi miljardia euroa. Tuontihinnat laskivat 3,9 prosenttia ja tuontimäärät 2,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kauppatase oli kesäkuussa 208 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tammi-kesäkuussa kauppatase oli 159 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuoden 2018 kesäkuussa kauppatase oli 156 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-kesäkuussa lähes 1,2 miljardia euroa alijäämäinen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE