Politiikka

Suomen transihmisten pakkosterilisaatio rikkoo perusoikeuksia – Europarlamentaarikko: ”Lakia muutettava heti”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) jätti huhtikuussa Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen transihmisten pakkosterilisaatiosta ja muista ihmisoikeutta loukkaavista käytännöistä. Komissio toteaa käytännön rikkovan perusoikeuksia ja kehottaa muuttamaan sen.

Suomen nykyinen lainsäädäntö loukkaa transihmisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.

Henkilön, joka haluaa vahvistaa juridisen sukupuolensa, on todistettava olevansa lisääntymiskyvytön. Saadakseen passissa lukevan sanan ”nainen” muutettua sanaksi ”mies” ihmisen täytyy siis alistua steriloitavaksi.

Ranskan samanlainen pakkosterilisaatiokäytäntö rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen kahdeksatta artiklaa.

Komissio viittaa vastauksessaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuoreeseen tuomioon. Tuomioistuin totesi, että Ranskan samanlainen pakkosterilisaatiokäytäntö rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen kahdeksatta artiklaa yksityisyyden ja perhe-elämän kunnioituksesta. Tämä tarkoittaa, että pakkosterilisaatio rikkoo perusoikeuksia.

– Suomen on muutettava laki heti, Kumpula-Natri toteaa.

– Turha odotella, että Suomi haastetaan tuomioistuimeen, koska tuomio tulee olemaan sama kuin Ranskalla. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka enää vaatii epäinhimillistä pakkosterilisaatiota.

Komissio toteaa vastauksessaan, että jäsenvaltioiden – eli Suomen – täytyy varmistaa, että perusoikeuksia ei rikota. Näin ollen nykyistä käytäntöä on muutettava ja pakkosterilisaatiosta luovuttava.

Lisäksi komissio toteaa, että Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan sukupuolten tasa-arvon periaatetta sovelletaan sukupuolen korjaamisesta johtuvaan syrjintään. Se tarkoittaa, että transihmisiltä vaadittava sterilisaatio on laitonta syrjintää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat