Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomenmaa: Sipilä lähtee nopeimmalla mahdollisella aikataululla

Keskustalaisen Suomenmaan pääkirjoitus kommentoi Maaseudun Tulevaisuuden eilen julkaisemaa uutista nimettömien keskustalaisten arvostelusta puheenjohtaja Juha Sipilää kohtaan.

Demokraatti

Demokraatti

Mt:n haastattelemista keskustan puolueaktiiveista valtaosa ei halua Sipilästä ministeriä seuraavaan hallitukseen. MT haastatteli yhteensä kymmentä keskustan sisäpiiriläistä Sipilän johtamistyylistä. Sipilä kieltäytyi kommentoimasta lehdelle häneen kohdistunutta kovaa kritiikkiä.

Sipilää syytetään muun muassa eduskuntaryhmän vähättelystä, avoimen keskustelun halvannuttamisesta ja kehnosta kritiikinsietokyvystä.

– Kuvaava oli se, että jos erehtyi Sipilää suoraan kritisoimaan, hän lakkasi tervehtimästä. Henkilö oli hänelle sen jälkeen kuin ilmaa, keskustalainen kansanedustaja sanoo.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan useamman keskustalaisen nykyisen ja entisen kansanedustajan mielestä Sipilä hyljeksi aluepolitiikkaa ja pienituloisten asioiden hoitamista.

– Bisnesmiehenä hän ajattelee aluepolitiikasta vahvempien selviytymisenä, jossa valtiolla ei ole mitään roolia. Hänelle vaikutti tulevan yllätyksenä se, kuinka suurta tuskaa perusturvan leikkaukset tuottivat keskustan kansanedustajille, eräs nykyinen kansanedustaja kuvailee.

Moni puolueessa vaikuttava ihmettelee myös liikenne- ja viestintäministerinä toimineen Anne Bernerin erityiskohtelua, kuten lupaa esittää asioita vapaasti ohi puolueohjelman ja puoluekokouspäätösten.

Lisää aiheesta

Suomenmaa kirjoittaa torstaina, että keskustelua var­mas­ti tar­vi­taan ra­jun vaa­li­tap­pi­on jäl­keen.

“Sen käy­mis­tä kui­ten­kin vai­keut­taa, jos hen­ki­löt ei­vät esiin­ny omil­la ni­mil­lään.”

Lehden mielestä Sipilään kohdistuvaa arvostelua voi ver­ra­ta vuo­siin 1991-1995, jol­loin Es­ko Aho toi­mi pää­mi­nis­te­ri­nä pa­han ta­lous­la­man olois­sa.

Suomenmaa huomauttaa myös, että keskustan raju romahdus vaaleissa on lii­an help­po lait­taa Si­pi­län ja Ber­ne­rin syyk­si.

“Jos se oli­si oi­kea se­li­tys, kan­na­tuk­sen pi­täi­si al­kaa nous­ta vä­lit­tö­mäs­ti sen jäl­keen kun uu­si hal­li­tus on ni­mi­tet­ty. Ni­mit­täin kum­man­kin  mi­nis­te­riu­ra päät­tyy hy­vin suu­rel­la var­muu­del­la sinä päi­vä­nä.”

“Hän­tä­kin ar­vos­tel­tiin pit­käl­ti sa­moil­la pe­rus­teil­la kuin Si­pi­lää nyt.”

Syyt kes­kus­tan ah­din­koon ovat lehden mukaan sy­vem­mäl­lä.

“Si­pi­län ja Ber­ne­rin hauk­ku­mi­sel­la ei saa­da muu­ta ai­kaan kuin var­mis­te­taan se, et­tä kes­kus­tan ei kan­na­ta jat­kos­sa ky­sel­lä me­nes­ty­viä yrit­tä­jiä eh­dok­kaik­si vaa­lei­hin.”

Mitä taas Si­pi­län läh­töön tu­lee, se ta­pah­tuu Suomenmaan mukaan “no­peim­mal­la mah­dol­li­sel­la ai­ka­tau­lul­la”. Keskustan yli­mää­räi­nen puo­lu­e­ko­kous pidetään syys­kuus­sa.

“Me­net­te­ly on var­sin poik­keuk­sel­li­nen puo­lu­een his­to­ri­as­sa. Edel­li­sen ker­ran sii­hen tur­vau­dut­tiin vuon­na 2003, kun pää­mi­nis­te­ri An­ne­li Jäät­teen­mä­ki jou­tui ero­a­maan. Si­jai­sen ni­me­ä­mi­nen hal­li­tus­neu­vot­te­lui­hin oli­si var­sin kei­no­te­kois­ta. Si­pi­lä on myös vä­hi­ten jää­vi te­ke­mään eh­do­tuk­sia mi­nis­te­reis­tä. Jon­kun­han on eh­do­tuk­set teh­tä­vä. Va­lin­ta­ko­kous sit­ten joko hy­väk­syy tai hyl­kää esi­tyk­set.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE