Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomessa aloitettiin perustulokokeilu – vain työttömät kokeilussa mukana

Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe alkoi Suomessa vuoden alussa. Kaksivuotisen kokeilun tavoitteena on selvittää, edistääkö perustulo työllistymistä.

Kokeiluun osallistuu 2 000 25−58-vuotiasta henkilöä, joille maksetaan 2 vuoden ajan perustuloa 560 e/kk. Kokeiluun osallistuvat henkilöt valittiin joulukuussa satunnaisotannalla.

– Perustulo kannustaa hakeutumaan työmarkkinoille, poistaa kannustinloukkuja ja vähentää byrokratiaa, lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen tiivistää.

Tällä hetkellä työttömän tulot eivät välttämättä kasva, vaikka hän saisi työpaikan, koska palkkatulot vähentävät sosiaalietuuksia.

– Perustuloa saavan on helppo ottaa vastaan vaikkapa muutaman päivän sijaisuus tai parin viikon keikkatyö. Satunnaiset tulot eivät leikkaa perustuloa, joten työn vastaanottaminen ja yrittäminen kannattaa kaikissa tilanteissa. Juuri tämä on perustulon tärkein idea, Turunen muistuttaa.

Pysyvien työsuhteiden rinnalla yhä useampi työskentelee vakiintuneesti pätkissä, osa-aikaisesti tai työllistää itse itsensä. Epätyypillisen työn sovittaminen sosiaaliturvan kanssa yhteen on usein hankalaa. Perustulo on ratkaisu myös byrokratian vähentämiseen, sillä perustulon saajien ei tarvitse raportoida työtunteja tai täyttää lomakkeita.

Perustulo helpottaa Turusen mukaan myös talouden suunnittelua ja luo turvallisuuden tunnetta.

Lisää aiheesta

– Perustulo maksetaan etukäteen aina kuukauden alussa, joten ainakin se summa on aina henkilön käytettävissään. Tämä on selkeä muutos nykyiseen tilanteeseen, jossa esimerkiksi työmarkkinatukea saava joutuu hakemaan tukea vasta jälkikäteen.

Ensimmäinen askel sosiaaliturvan uudistamiseksi

Vuoden alussa käyntiin polkaistu perustulokokeilu on nähtävä ensimmäisenä askeleena kokeiluiden sarjassa, jossa testataan erityyppisiä perustuloratkaisuja.

– Kelan johtama tutkimusryhmä on suositellut, että vuonna 2018 kokeilun otoskokoa kasvatetaan ja mukaan otetaan työttömien lisäksi muita pienituloisia. Myös nuorten, alle 25-vuotiaiden mukaan ottaminen on noussut esiin. Odotammekin Kelassa mielenkiinnolla, miten hallitus tulee linjaamaan kokeilun mahdollista jatkoa, Turunen lisää.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE