Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomessa kehitetystä nenäsumutteesta erittäin hyviä uutisia – näyttää antavan suojaa kaikkia koronavirusmuunnoksia vastaan

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Tutkijatohtori Anna R. Mäkelä.

Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä molekyyli näyttää nenään annosteltuna estävän erittäin tehokkaasti kaikkien tunnettujen koronavirusmuunnosten aiheuttaman taudin, uusi tutkimus sanoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

TriSb92-niminen molekyyli on koe-eläintutkimuksissa yliopiston tiedotteen mukaan vahvistunut toimivaksi suojaksi koronavirustartuntaa vastaan. Molekyyli tunnistaa koronaviruksen piikkiproteiinin kohdan, joka on yhteinen viruksen kaikille nykyisille muunnoksille ja estää sen toiminnan. Tuo viruksen kohta on pysynyt lähes muuttumattomana eri virusmuunnoksissa, joten kehitetyn molekyylin voidaan odottaa toimivan myös tulevia muunnoksia vastaan.

Lisäksi eläinkokeissa on havaittu, että molekyyli voi nenään sumutettuna estää tartunnan jopa muutaman tunnin altistumisen jälkeen.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu vertaisarvioidussa Nature Communications -tiedejulkaisussa.

Tutkimusta tehnyt tutkijatohtori Anna R. Mäkelä sanoo tiedotteessa, että nenään annosteltava virussuoja voi olla tulevaisuudessa avuksi, jos koronapandemia lähtee uudestaan laukalle.

Tutkijoiden mukaan molekyyli saattaa toimia myös koronaviruksen lähisukuisia, eläinvälitteisiä viruksia vastaan. Tästä ei kuitenkaan ole vielä näyttöä.

SEURAAVASSA vaiheessa TriSb92-molekyyliä pitäisi testata kliinisissä kokeissa ihmisillä, minkä jälkeen sen voisi saada kaupallisesti saataville. Mäkelä arvioi tiedotteessa, että mikäli nenäsumute saadaan kaupallistettua, samalla voi syntyä uusi, menestyvä suomalaisyritys.

Tutkimuksessa käytetty niin sanottu sherpabody-teknologia on tiedotteen mukaan sovellettavissa myös monien muiden virustautien, erityisesti hengitystievirusten torjuntaan.

– Koko lähestymistapa perustuu Suomessa kehitettyyn sitojaproteiiniteknologiaan, jota ei alun perin suunniteltu viruslääkkeeksi. Se tarjoaa mahdollisuuden moniin muihinkin uusiin avauksiin, jotka perustuvat potilaissa olevien sairaiden solujen tai taudinaiheuttajien tarkkaan tunnistamiseen, Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE