Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Suomessa on 1,27 miljoonaa isää, joista yksinhuoltajia on yli 18 000

polka dot images

Tänään vietetään isänpäivää. Suomessa on noin 1,27 miljoonaa isää. Yhdellä isällä on keskimäärin 2,25 lasta. Miehistä 57 prosenttia on isiä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suurella osalla isistä on yhteisiä harrastuksia lastensa kanssa. Tilastokeskuksen mukaan yli 40 prosenttia isistä harrastaa lastensa kanssa liikuntaa. Suosittua on myös erilaisissa kulttuuritilaisuuksissa, museoissa ja näyttelyissä käyminen sekä urheilukilpailujen katsominen.

Ensimmäistä kertaa isäksi tuli viime vuonna noin 18 800 miestä. Vanhempainpäivärahaa sai viime vuonna 59 600 isää. Kansaneläkelaitoksen mukaan määrä väheni edellisvuodesta 2,5 prosenttia, mikä johtuu syntyvyyden laskusta. Päivärahaa saavien äitien määrä putosi jyrkemmin kuin miesten.

Lapsen saaneet isät pitivät isyys- ja vanhempainvapaita keskimäärin 36 arkipäivää eli noin kuusi viikkoa. Enimmillään miehet voisivat pitää isyys- ja vanhempainvapaita yhdeksän viikkoa. Peräti neljännes isistä ei pitänyt vapaita lainkaan.

Yksinhuoltajaisiä yli 18 000

Tilastokeskus kertoo, että isien yleisimpiä ammattiryhmiä ovat kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat, talonrakentajat ja myyntiedustajat.

Perhevapaita käyttäneiden isien joukossa yleisin ammattiryhmä oli erityisasiantuntijat, joita oli noin viidesosa päivärahan saajista. Perhevapaita pitäneistä 93 prosenttia oli palkansaajia ja 7 prosenttia yrittäjiä.

Avioparin ja lapsien muodostamien perheiden osuus oli 58 prosenttia kaikista perheistä. Isien ja lasten muodostamia perheitä oli hieman yli 3 prosenttia kaikista lapsiperheistä. Yksinhuoltajaisiä oli viime vuonna noin 18 300.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE