Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Suomessa on todettu uusia koronatartuntoja 110 – kaikkiaan Suomessa jo yli 10 000 tartuntatapausta

Lehtikuva

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo tiedotustilaisuudessa torstaina, että uusia koronatartuntoja on todettu tänään 110. Näin ollen kokonaistapausten määrä on ylittänyt Suomessa 10 000 ja on 10 102.

Rane Aunimo

Demokraatti

Sairaalahoidossa on nyt 19 ja tehohoidossa 4. Puumalaisen mukaan huolestuttavaa on testipositiivisten osuus, joka on nyt noin yksi sadasta. Kesällä vastaava lukema oli noin 1–2 tapausta tuhatta testattua kohti.

– Jos tauti lähtee leviämään vanhempaan ikäryhmään, kuolemantapauksia voi tulla lisää, Puumalainen varoitti.

Puumalainen kertoo, että tartuntojen määrä kasvaa tällä hetkellä eniten 15–30-vuotiaiden joukossa.

– Tilanne on hyvin samankaltainen kuin muualla Euroopassa, mutta Etelä-Euroopan tietojen perusteella näyttää siltä, että kun tauti lähtee leviämään, se leviää vähitellen myös muihin ikäryhmiin ja tämä on tietysti huolestuttavaa.

THL:n tiedotteen mukaan erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti. Viikolla 39 HUS:n alueella todettiin uusia tapauksia yhteensä 425, kun edellisellä viikolla niitä oli 226. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin siirtyminen kiihtymisvaiheeseen on todettu 24. syyskuuta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä.

Viime viikkojen aikana on todettu yhä enemmän kotimaisia laajempia tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia, jotka ovat johtaneet jatkotartuntoihin Uusista tapauksista suurin osa liittyy jo aiemmin tiedossa olleisiin, eri puolilla maata ilmenneisiin tartuntaketjuihin.  Viikolla 39 koko maassa tartunnanlähde jäi epäselväksi noin puolessa todetuista tapauksista.

Tartuntoja on tapahtunut niin perhepiirissä, yksityisissä juhlissa, työpaikoilla, harrastuksissa kuin oppilaitoksissakin. Sen sijaan hyvin harva altistuminen kouluissa tai päiväkodeissa on johtanut jatkotartuntoihin. Lukuisten tartuntojen alkulähde on ravintoloissa tapahtuneet joukkoaltistumiset. Vain alle 5 % tartunnoista on tullut Suomen ulkopuolelta, THL:n tiedotteessa sanotaan.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,25-1,30 (90 % todennäköisyysväli), mikä on samaa tasoa kuin edellisellä viikolla.

Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että terveysnäkökulmasta kannattaa ottaa huomioon paitsi nykytilanne myös se, mihin tilanne voi edetä, jos rajoitustoimenpiteitä ei tehdä.

– Nimenomaan se että, jos joudumme tilanteeseen, jossa koronaepidemia kiihtyy kovasti ja sairaalahoidon, tehohoidon kuormitus lisääntyy ja joudutaan sitten hyvin nopeasti tekemään rankkoja toimenpiteitä, joilla tilannetta pyritään saamaan kuriin.

Puumalaisen mielestä rajoituksia on parempi tehdä ennakoiden.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE