Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Suomessa työskennellyttä katolista pappia oli syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa

Jari Soini

Suomessa katolisen kirkon kappalaisena vuosituhannen vaihteessa ollut pappi oli aiemmin saanut syytöksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa.

Demokraatti.fi/STT

Suomen katolinen kirkko tiedotti tapauksesta nettisivullaan keskiviikkona.

Norjassa vihitty pappi toimi Suomessa vuosina 1993–2003 vietnamilaisen katolisen yhteisön kappalaisena. Katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti kertoi STT:lle, että pappi toimi Turussa ja sen jälkeen Helsingissä.

Tervaportin mukaan ei ole tullut tietoon mitään epäilyjä siitä, että pappi olisi syyllistynyt hyväksikäyttöön Suomessa.

– Jos tällaisia epäilyjä tulee nyt ilmi, ne tutkitaan. Kaikista rikosepäilyistä ollaan myös suoraan yhteydessä poliisiin, hän lisäsi.

Papin tullessa Suomeen Helsingin hiippakunnalla ei ollut tietoa häneen Yhdysvalloissa liittyneistä syytöksistä, kirkko kertoo nettisivullaan.

”Piittaamattomuutta taustan selvittämisessä”

Pappiin liittynyt tutkinta päättyi Yhdysvalloissa Tervaportin mukaan siten, että syytteitä ei nostettu. Tämän jälkeen pappi palasi Norjaan ja siirtyi sitten vietnamilaisen yhteisön papiksi Suomeen.

Tervaportti arvioi, että tapauksen esille tulo näin pitkänkin ajan kuluttua on hyvä asia.

– Se, että tällainen pappi on pystynyt näin vapaasti liikkumaan hiippakunnasta toiseen, eivätkä tiedot epäilyistä ole kulkeneet perässä, on asia, jossa kirkolla on paljonkin korjattavaa. Tätä työtä on toki tehty tuon ajan jälkeen paljon.

Viime vuosituhannella piittaamattomuus papin taustan selvittämisestä on Tervaportin mukaan ”ilmeisesti ollut paljon yleisempää”.

– Nykyisin jo ensimmäisestä vakavasti otettavasta vihjauksesta käynnistyisi hiippakunnan tutkimus, minkä lisäksi hiippakunta velvoittaisi asianosaisia viemään asian poliisin tutkintaan.

Kyseinen pappi siirtyi Tervaportin tietojen mukaan Suomesta Ruotsiin, missä hänen epäillään lähennelleen aikuista miestä. Pappi lähetettiin tämän jälkeen takaisin Norjaan, missä hän jäi Tervaportin tietojen mukaan vaille papillisia tehtäviä.

– Myöhemmin mies on ilmeisesti poistunut Norjasta, eikä kirkolla ole tietoa hänen olinpaikastaan.

Tapauksesta uutisoi Suomessa keskiviikkona Svenska Yle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE