Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Suomi 100 –juhlavuosi näkyy Kannuksessa – Oskari Tokoi -seminaari valottaa historiaa

Maaliskuun lopulla tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Kannuksesta kotoisin oleva maanviljelijä ja kansanedustaja nimitettiin senaatin talousosaston puheenjohtajaksi, maailman ensimmäiseksi sosialistiseksi pääministeriksi. Hän oli ensimmäinen, joka julkisesti eduskunnassa esitti tavoitteeksi Suomen itsenäisyyden. Mutta kuka oli Oskari Tokoi?

SDP:n puoluevaltuutettu, filosofian tohtori Rainer Smedman Kokkolasta tuntee Oskari Tokoin elämäntarinan tarkasti.

– Olen jo useamman vuoden kerännyt ja tallentanut niin koti- kuin ulkomaisista arkistoista tietoa Oskari Tokoista ja hänen elämänvaiheistaan. Tämä materiaali julkaistaan digitaalisena tieteelliskriittisenä lähde-editiona, jossa voi samanaikaisesti lukea Tokoista puhtaaksikirjoitettua materiaalia ja tarkastella alkuperäistä materiaalia kommentaareineen. Yhteistyökumppanina tässä on ollut Työväen arkisto. Hanke on osa Suomen 100-vuotisitsenäisyyden kalenteria, Smedman kertoo.

Rainer Smedmanin Tokoi-esitelmä kuultiin Pohjanmaan sosialidemokraattien kevätpiirikokouksessa.

Oskari Tokoi syntyi Yläviirteen kylässä Kannuksessa 15.5.1873. Isänsä kuoleman jälkeen Tokoi työskenteli palkatta renkinä entisessä kotitalossaan, joka oli isän kuoleman jälkeen siirtynyt hänen sedälleen Matille.

– Tappelu Manta-Kallen kanssa sai Tokoin vuoden 1891 tammikuun puolivälissä lähtemään ”Ameriikkaan”, jossa hän työskenteli kaivosmiehenä hiili- ja kultakaivoksilla ja kaivoksen vuokraajana. Raittiusliikkeen lisäksi Tokoi tutustui myös ammattiyhdistystoimintaan ja osallistui lakkotoimintaan. Suomeen Tokoi perheineen palasi toukokuun lopulla 1900, Smedman kertoo.

Kannukseen palattuaan Tokoi ryhtyi maanviljelijäksi ja kaupanhoitajaksi. Kannuksessa Tokoin yhteiskunnallinen toimeliaisuus alkoi 1900-luvun alussa sortotoimenpiteiden ja kutsuntalakkojen vastustajana. Nopeasti Tokoi kohosi eri luottamustehtävien ansiosta pitäjänsä yhdeksi merkkihenkilöksi. Vuonna 1906 Tokoista tuli vasta perustetun Kannuksen työväenyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja.

– Seuraavana vuonna hän nousi Vaasan läänin pohjoisesta vaalipiiristä SDP:n ainoaksi kansanedustajaksi keräten yli puolet vaalipiirin sosialidemokraattien äänipotista. Tokoi ei vaalipuheissaan pyrkinyt selvittelemään valtiontaloutta ja muita vaikeaselkoisia asioita, vaan puhui lähinnä jokapäiväisistä ja kaikille tutuista aiheista, kuten tilattoman väestön auttamisesta ja torpparien aseman parantamista, Smedman kertaa historiaa.

Pääministerinä Tokoi huhtikuun 20. päivänä 1917 ja toistamiseen 12.6.1917 ensi kerran julkisesti eduskunnassa pitämissään puheissa esitti tavoitteekseen Suomen itsemääräämisoikeuden – itsenäisyyden: ”Minä rohkenen siis luottaa siihen, että Suomen itsemääräämisoikeus, Suomen kansan itsenäisyyden alku on nyt varmalla pohjalla ja meidän velvollisuutemme on kehittää sitä järkähtämättä ja johdonmukaisesti ja sillä tavalla, että Suomen kansan itsenäisyys jo läheisessä tulevaisuudessa tulee taatuksi”.

Juhlaseminaari Kannuksessa

Yli 30 vuotta toiminut Oskari Tokoi -seura ylläpitää Kannuksen komeaa työväentaloa, jonka sisältä löytyy myös Oskari Tokoi -museo. Työväentalolla järjestetään 20.toukokuuta Oskari Tokoi -juhlaseminaari Muutoksen vuodet.

Kaikille kiinnostuneille avoin tapahtuma tuo työväentalolle nimekkään joukon historian professoreita ja muita tutkijoita muun muassa Helsingin, Tampereen ja Joensuun yliopistoista. Valtioneuvoston tervehdyksen tuo ministeri Mika Lintilä (kesk.) ja SDP:n eduskuntaryhmästä seminaariväkeä tervehtii Jutta Urpilainen.

Oskari Tokoi -seuran varapuheenjohtaja Kari Urpilainen kertoo, että Oskari Tokoi-aiheista ohjelmaa on luvassa myös myöhemmin kuluvana vuonna. Tokoi-seura järjestää yhteistyössä SDP:n eduskuntaryhmän kanssa muun muassa Tokoin senaatin toimintaa ja Tokoin työtä kansanedustajana käsittelevän avoimen tilaisuuden eduskunnassa 6.kesäkuuta.

– Suunnittelun alla on myös syksylle seminaaria, jossa käsiteltäisiin Tokoin roolia ammattiyhdistysjohtajana, Urpilainen kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi on toteutettu Tokoi-leivos.

Oskari Tokoi -seuran varapuheenjohtajana Kari Urpilainen iloitsee mahdollisuudesta olla mukana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumien ketjussa. Seuralle juhlavuosi on monin tavoin aktiivinen.

– Olemme muuttamassa talon lämmitysjärjestelmän maalämpöperustaiseksi, olemme kohentaneet ilmettämme sisältä maalaamisella ja tapetoinneilla. Kehittelimme tarjolle myös erityisen Tokoi-leivoksen, joka on jo saanut tosi hyvän vastaanoton erilaisten kokousten kahvipöydillä. Talon juhlasali saa oman erityisnimensä, jota en tässä yhteydessä voi valitettavasti vielä kertoa, toteaa Urpilainen lopuksi.


INFO:

Oskari Tokoi -juhlaseminaari Muutoksen vuodet lauantaina 20.5. kello 14 alkaen Kannuksen työväentalolla.
Tilaisuus on avoin kaikille.

Seminaarissa puhuvat professori Seppo Hentilä ja poliittisen historian yliopistolehtori, dosentti Tauno Saarela Helsingin Yliopistosta, professori Maria Lähteenmäki Joensuun Yliopistosta, professori Pertti Haapala Tampereen Yliopistosta sekä valtiotieteiden tohtori, dosentti Mikko Majander Helsingistä.

Juttua muokattu 16.5.2017: Jutussa kerrottiin aiemmin seminaarin jälkeen järjestettävistä vanhan ajan iltamista, mutta iltamat on jouduttu yhteensattumien vuoksi perumaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE