Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi-areenassa pureuduttiin hybridivaikuttamiseen ja kysyttiin, säädetäänkö tiedustelulait kiireellisesti

Marko Junkkari (kuvassa vasemmalla) tenttasi Suomi-areenassa eduskunnan hallintovaliokunnan jäseniä. Puhumassa olivat (oikealta vasemmalle) Mika Kari, Mari-Leena Talvitie, Juho Eerola ja Timo V. Korhonen. Junkkarin takana oleva Supon päällikkö Antti Pelttari ei näy kuvassa.

Porin Suomi-areenassa keskusteltiin tänään keskiviikkona hybridivaikuttamisesta sekä terrorismista. Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittajan Marko Junkkarin tentattavana porilaisessa kauppakeskuksessa oli eduskunnan hallintovaliokunnan jäseniä sekä Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Valiokunnan varapuheenjohtaja Timo V. Korhonen (kesk.) sai ensin määriteltäväkseen sen, mitä hybridivaikuttaminen on. Hän selvitti sen olevan vahingoittavaa, yhteiskunnan turvallisuutta vaarantavaa toimintaa, jota tekevät joko valtiolliset tai ei-valtiolliset toimijat.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) lisäsi, että hybridiaikuttamisella pyritään jonkinnäköiseen sekasortoon, jottei valtionhallintoon, poliisiin eikä ylipäänsä viranomaisiin enää luotettaisi.

SDP:n kansanedustaja Mika Kari huomautti, että myös poliittisessa kentässä on liikkeitä, joilla yritetään hämätä kansalaisia. Hän nosti esiin sen, että USA:n presidentti Donald Trump puhuu valeuutisista (fake-news).

– Päätöksentekijöillä on iso vastuu, että annamme oikeaa tietoa, Kari jatkoi.

Myös Supon Pelttari painotti sen tärkeyttä, että kansalaiset luottavat mediaan ja viranomaisiin.

SDP painottaa, että perusoikeuksien ja valvonnan on oltava tasapainossa.

Eduskunta käsittelee paraikaa tiedustelulakeja. Kesän istuntotauon jälkeisiä syksyn poliittisia isoja kysymyksiä on, säädetäänkö lait kiireellisessä perustuslain säätämisjärjestyksessä jo tällä vaalikaudella vai venyykö lakien käsittely tulevalle vaalikaudelle.

Junkkari kysyi keskustelijoilta, uskovatko he, että lait menevät läpi tällä vaalikaudella. Kansanedustajista kokoomuksen Mari-Leena Talvitien ja keskustan Korhosen kädet nousivat pystyyn. Mika Karin ei. Juho Eerola viittelöi asian olevan kiikun kaakun.

– Kiire. Jotenkin kummallisesti se tiedustelulaeissa unohtui kevään aikana. Sote tuli paikalle, Eerola sanoi ja viittaisi siihen, että hallituksen sote-uudistus on vienyt valtavasti aikaa perustuslakivaliokunnalta.

Mika Kari muistutti, että tiedustelulait on iso, soten veroinen, yli 900-sivun lakipaketti, jota käsitellään monissa valiokunnissa. Eduskunnassa on myös asiaa käsittelevä koordinaatioryhmä. Kari totesi, että ryhmässä on haettu tasapainoa sille, miten kansalaisten perusoikeudet ja viranomaisten toimivaltuudet saadaan sovitettua yhteen.

SDP:n tavoite on ollut, että Supon kaikki toiminta tulee parlamentaarisen valvonnan alle. Nyt näin näyttäisi myös tapahtuvan. Supon Pelttari sanoi, että myös Suojelupoliisi on kannattanut valvonnan laajentamista.

Timo V. Korhonen sanoi, että nykylainsäädännöllä ei pystytä tekemään riittävää tiedustelua muun muassa Suomen valtionjohdon päätöksiä varten. Supon Pelttarin mukaan lailla on kova kiire ja Suomi on ainoa Länsi-Euroopan maa, jolla tällaista lakia ei ole.

– En yhtään kiistä tiedustelulakien tarpeellisuutta, mutta tosiaan kansanlaisoikeudet eivät saa tulla millään lailla uhatuiksi eikä saa tulla tunnetta että heitä kytätään ja valvotaan milllään lailla, Juho Eerola sanoi.

Mika Kari selvensi, ettei SDP ole ottanut vielä tiedustelulakien säätämisen aikatauluun kantaa ja asiaa puidaan perustuslakivaliokunnassa. Kari huomautti, ettei tiedustelulakien ajuri ei voi olla vain pelkkä kiire.

– Pidämme tiedustelulakeja tärkeinä. Kansalaisten perusoikeuksien ja turvallisuuden välillä on kuitenkin oltava tasapaino, Kari sanoi ja ilmaisi toiveenaan, että syysistuntokauden aluksi eduskunta laittaa tiedustelulait etenemään pääraiteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE