Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Suomi epidemian kiihtymisvaiheessa tapausmäärän perusteella – Voipio-Pulkki listasi ”todella huolestuttavat merkit”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät paraikaa tilannekatsausta maamme koronatilanteesta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, että ilmaantuvuusluku  eli sairastuneiden määrä 100 000 asukasta kohden on nyt noin 20 tai vähän ylikin. Tartuttavuusluku eli R-arvo on hiukan nousussa ja se on 1,25–1,30. Kun tartuttavuusluku on yli 1, epidemia kasvaa.

– Jos katsotaan koko maata ihan puhtaasti kahden viikon tapausmäärän perusteella, niin kiihtymivaiheessahan ollaan, Voipio-Pulkki sanoi.

Varsinaisesti Voipio-Pulkki ei kuitenkaan tiennyt, että muut sairaanhoitopiirit kuin HUS olisivat virallisesti kaikki eri kriteerit huomioiden määritelleet olevansa kiihtymisvaiheessa.

Sairaala- ja tehohoidon tarve on edelleen pieni, mutta hiukan nousussa. Mikäli Etelä-Euroopan kehitys toteutuu Suomessa, pikku hiljaa sairaus leviää vanhempiin ikäluokkiin ja sairaalahoidon tarve kasvaa. Nyt sairastuneissa on eniten 15–30-vuotiaita.

– On selvää, että ilmaantuvuuden kasvu, positiivisten näytteiden suurempi osuus ja tartunnanlähteiden kokonaisuutenaan jonkin verran heikentyvä jäljitettävyys ovat todella huolestuttavia merkkejä epidemian kiihtymisestä, Voipio-Pulkki sanoi ja penäsi nopeita ja ennakoivia reaktioita tilanteen pahenemiseen.

Hän muistutti tuttuun tapaan jokaisen ihmisen henkilökohtaisesta vastuusta omasta terveydestään sekä vastuuta riskiryhmäläisistä.

Edelleen alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa. Valtakunnallisella tasolla on voimassa kaksi rajoitustyyppiä. Ne koskevat matkustusta rajojen yli sekä ravitsemisliikkeiden toimintaa.

Viimeisen viikon aikana vain kahden sairaanhoitopiirin alueella ei todettu uusia koronatapauksia.

THL:n maskisuositus on voimassa koko maassa.

Koronan tartunnanlähde epäselvä puolessa tapauksissa. Voipio-Pulkin mukaan on kuitenkin iso ero Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen ja muun maan välillä. HUSin alueella 2/3:aa tartunnanlähteistä ei ole saatu kiinni.

10 sairaanhoitopiirissä 7 vrk aikana ilmaantuvuus luku oli alle 4 sairastunutta 100 000 asukasta kohden.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE