Politiikka

Suomi hakee yhtä euroalueen huipputehtävää – Orpo: ”Hyvä mahdollisuus”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo, että Suomella on hyvät mahdollisuudet saada yksi euroalueen vaikutusvaltaisimmista tehtävistä. Kyseessä on euroryhmän työryhmän puheenjohtajuus, johon sovitellaan valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriä Tuomas Saarenheimoa (kuvassa).

Työryhmän puheenjohtajuutta pidetään keskeisenä avainpaikkana, sillä ryhmä valmistelee euroryhmän päätökset. Euromaiden valtiovarainministerien on tarkoitus sopia tänään maanantaina marssijärjestyksestä, jolla henkilövalinnat tehdään.

– Tuomas Saarenheimolla on hyvät mahdollisuudet, ja hänen asiantuntemustaan arvostetaan laajasti täällä euroalueen piirissä, Orpo arvioi ennen kokousta Brysselissä.

Orpo ei itse halua euroryhmän puheenjohtajaksi.

Keskustelu keskeisistä paikoista käy jo nyt kuumana. Samassa nimitysvyyhdissä keskustellaan kulisseissa niin euroryhmän puheenjohtajan, työryhmän puheenjohtajan kuin myöhemmin avautuvien Euroopan keskuspankin ylimpien johtajien paikoista.

Päätöstä euroryhmän puheenjohtajuudesta odotetaan ensimmäisenä, tulevina kuukausina. Ehdokkaiden on määrä ilmoittautua kuun puolivälissä.

– Me tulemme varmasti käymään hyvinkin paljon keskusteluita tässä seuraavan kahden päivän aikana täällä Brysselissä näistä kaikista avoinna olevista tehtävistä, Orpo ennakoi.

Euroryhmän puheenjohtaja valitaan euroryhmän valtiovarainministerien joukosta. Tällä kertaa etuna on, jos ministeri ei kuulu keskustaoikeistoon, sillä komission puheenjohtaja, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja parlamentinkin puheenjohtaja ovat EPP:stä, johon kokoomuskin kuuluu.

Orpo itse ei halua euroryhmän puheenjohtajaksi.

– Minulla on ainoastaan puolitoista vuotta takana euroryhmässä, ja sen lisäksi kotimaassa isoja haasteita, Orpo perustelee.

Hänen mukaansa Suomi tukee euroryhmän puheenjohtajaksi sellaista henkilöä sellaisesta maasta, jonka kannat yhtenevät Suomen kanssa mahdollisimman hyvin.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat