Politiikka

Suomi jatkaa asevientiä Jemenin sisällissodan osapuolille – VN myönsi luvat laukaisualustojen myymiselle

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Valtioneuvosto ilmoitti tänään tiedotteessaan myöntäneensä miehittämättömien ilma-alusten lähetysalustoja valmistavalle Robonic Oy:lle maastavientiluvan Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

Vientiluvan perusteella yritys saa toimittaa Arabiemiirikuntiin yhden Kontio (MC2555LLR) sekä yhden Ohto (MC1550LLR) -lähetysalustan.

Vientilupa näyttäisi jatkavan Suomen asevientipolitiikassa viime vuosina tapahtunutta muutosta, jonka seurauksena asekaupan painopiste on siirtynyt kohti diktatuureja ja konfliktialueita.

Asia on näkyvästi esillä muun muassa tutkimusverkosto SaferGloben Suomen asevientiä käsittelevästä artikkelista, joka julkaistiin vuonna 2015.

Artikkelista selviää, että Suomi varustaa sotaa käyviä Arabimonarkioita. Asia on ongelmallinen, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on esimerkiksi osallisena Jemenin yhä jatkuvassa sisällissodassa.

Liittouman Jemeniin tekemät interventiot ovat aiheuttaneet huomattavan määrän siviiliuhreja. Iskuja on tehty muun muassa miehittämättömillä lennokeilla. Myös Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa. Yhdysvallatkin on antanut liittoumalle tukea.

– Saudi-Arabian johtama liittoutuma on aika räikeällä tavalla tehnyt iskuja sairaaloihin ja muihin ei-sotilaallisiin kohteisiin, ulkoministeriön humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos totesi Helsingin Sanomille viime lokakuussa.

Suomi ei voi taata mihin myytyjä aseita käytetään.

Samaisessa HS:n artikkelissa todettiin myös, että Suomen ja Ruotsin hallituksien asevientipolitiikassa kuljetaan eri suuntiin.

Siinä missä Suomi on vauhdittanut asevientilupien määrää esimerkiksi Lähi-Itään, Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin hallitus on kiristänyt aseviennin ehtoja epädemokraattisiin maihin ja lopettanut puolustusteollisen yhteistyön Saudi-Arabian kanssa.

Suomen asekaupassa tapahtunut muutos on herättänyt viime vuosina kriittistä keskustelua julkisuudessa. Ongelmallista kaupoissa on muun muassa se, että kun aseita myydään diktatuurisiin maihin, Suomi ei voi taata mihin myytyjä aseita käytetään.

 500 kiloa painavat lennokit lähtevät 37 metriä sekunnissa.

Robonic Oy kertoo viime toukokuussa julkaistussa lehdistötiedotteessaan Kontio-lähetysalustan pystyvän laukaisemaan 140 kiloa painavia miehittämättömiä lennokkeja jopa 70 m/s lähtönopeudella. 500 kiloa painavat lennokit lähtevät puolestaan alustalta 37 metriä sekunnissa.

Tiedote julkaistiin yhtiön myytyä laukaisualustoja Yhdysvaltoihin. Laukaisualustoilta voi siis lähettää matkaan myös sotilaskäytössä olevia lennokkeja.

Valtioneuvoston myöntämä vientilupa ei kuitenkaan vielä tarkoita, että kauppa Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kanssa välttämättä syntyisi. Mahdollisuudet siihen kuitenkin ovat olemassa. Ja mikäli kauppa lopulta toteutuu, ei ole enää Suomen käsissä, mihin laukaisualustoja käytetään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat