Turva – Hymy

Suomi jatkaa asevientiä Jemenin sisällissodan osapuolille – VN myönsi luvat laukaisualustojen myymiselle

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Valtioneuvosto ilmoitti tänään tiedotteessaan myöntäneensä miehittämättömien ilma-alusten lähetysalustoja valmistavalle Robonic Oy:lle maastavientiluvan Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

Vientiluvan perusteella yritys saa toimittaa Arabiemiirikuntiin yhden Kontio (MC2555LLR) sekä yhden Ohto (MC1550LLR) -lähetysalustan.

Vientilupa näyttäisi jatkavan Suomen asevientipolitiikassa viime vuosina tapahtunutta muutosta, jonka seurauksena asekaupan painopiste on siirtynyt kohti diktatuureja ja konfliktialueita.

Asia on näkyvästi esillä muun muassa tutkimusverkosto SaferGloben Suomen asevientiä käsittelevästä artikkelista, joka julkaistiin vuonna 2015.

Artikkelista selviää, että Suomi varustaa sotaa käyviä Arabimonarkioita. Asia on ongelmallinen, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on esimerkiksi osallisena Jemenin yhä jatkuvassa sisällissodassa.

Liittouman Jemeniin tekemät interventiot ovat aiheuttaneet huomattavan määrän siviiliuhreja. Iskuja on tehty muun muassa miehittämättömillä lennokeilla. Myös Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa. Yhdysvallatkin on antanut liittoumalle tukea.

– Saudi-Arabian johtama liittoutuma on aika räikeällä tavalla tehnyt iskuja sairaaloihin ja muihin ei-sotilaallisiin kohteisiin, ulkoministeriön humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos totesi Helsingin Sanomille viime lokakuussa.

Suomi ei voi taata mihin myytyjä aseita käytetään.

Samaisessa HS:n artikkelissa todettiin myös, että Suomen ja Ruotsin hallituksien asevientipolitiikassa kuljetaan eri suuntiin.

Siinä missä Suomi on vauhdittanut asevientilupien määrää esimerkiksi Lähi-Itään, Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin hallitus on kiristänyt aseviennin ehtoja epädemokraattisiin maihin ja lopettanut puolustusteollisen yhteistyön Saudi-Arabian kanssa.

Suomen asekaupassa tapahtunut muutos on herättänyt viime vuosina kriittistä keskustelua julkisuudessa. Ongelmallista kaupoissa on muun muassa se, että kun aseita myydään diktatuurisiin maihin, Suomi ei voi taata mihin myytyjä aseita käytetään.

 500 kiloa painavat lennokit lähtevät 37 metriä sekunnissa.

Robonic Oy kertoo viime toukokuussa julkaistussa lehdistötiedotteessaan Kontio-lähetysalustan pystyvän laukaisemaan 140 kiloa painavia miehittämättömiä lennokkeja jopa 70 m/s lähtönopeudella. 500 kiloa painavat lennokit lähtevät puolestaan alustalta 37 metriä sekunnissa.

Tiedote julkaistiin yhtiön myytyä laukaisualustoja Yhdysvaltoihin. Laukaisualustoilta voi siis lähettää matkaan myös sotilaskäytössä olevia lennokkeja.

Valtioneuvoston myöntämä vientilupa ei kuitenkaan vielä tarkoita, että kauppa Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kanssa välttämättä syntyisi. Mahdollisuudet siihen kuitenkin ovat olemassa. Ja mikäli kauppa lopulta toteutuu, ei ole enää Suomen käsissä, mihin laukaisualustoja käytetään.

Ennakkoäänestys päättyy tänään – ääniä annettu jo 1,3 miljoonaa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon. Seuraava mahdollisuus äänestää presidentinvaalissa on ensi sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Ennakkoäänestykseen tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi.

Ennakkoäänestyspisteitä on muun muassa kauppakeskuksissa ja kirjastoissa. Oikeusministeriön vaalisivustolta löytyvät kaikki ennakkoäänestyspaikat.

Ennakkoon voi äänestää missä päin Suomea tahansa riippumatta asuinkunnasta.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä oli maanantaina iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti oli 29,9 ja ääniä oli kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.

Lähes kaikissa vaalipiireissä äänestysprosentti on jo ylittänyt 30 prosentin rajapyykin. Vain Helsingissä, Uudellamaalla, Vaasassa ja Ahvenanmaalla äänestysinto on ollut vähän vaisumpaa.

”Käymme tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä” – SAK:n liittojen johtajat tänään koolla valmistelemassa mielenilmausta työttömien puolesta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksessa Helsingissä 15. tammikuuta. Kokouksessa käsiteltiin työttömyysturvan niin sanottua aktiivimallia.

Palkansaajajärjestö SAK:n liittojen päättäjiä kokoontuu tänään Helsingin Messukeskukseen käsittelemään muun muassa työttömyysturvaan kohdistuvan niin sanotutun ”aktiivimallin” vastaista mielenilmausta.

Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla helmikuun 2. päivänä.

Tapaamisessa selviää, miten paljon SAK:n liitoissa on halukkuutta järjestää työnseisauksia mielenilmauspäivänä.

– Liittopäättäjien tapaaminen ei ole päättävä elin, mutta käymme siellä tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä. Monet liitot haluavat nähdä, mikä viesti siellä tulee.

– Varmasti siellä kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä. Osa jäsenistöstä on sitä mieltä, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta aiemmin STT:lle.

” Varmasti kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä.”

Esimerkiksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n hallitus kokoontuu iltapäivällä heti liittopäättäjien tapaamisen jälkeen pohtimaan omia toimiaan mielenilmauspäivänä. Puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan yksityiskohdista tiedotetaan huomiseen aamupäivään mennessä.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus on jo päätynyt siihen, ettei se liiton tasolla ryhdy nyt työtaistelua järjestämään. PAMin keskolaisten ammattiosasto päätti kuitenkin perjantaina kokouksessaan vaatia sekä PAMia että SAK:ta julistamaan poliittisen mielenilmauksen poliittiseksi lakoksi.

Myös akavalainen Insinööriliitto kertoi eilen osallistuvansa mielenilmaukseen, vaikka Akava ei keskusjärjestönä siihen osallistu.

Monilla liitoilla on hallintoja koolla tämän kuun lopulla.

Maksaako perheesi liikaa veroja? – Vaihda paikkakuntaa, säästät tuhansia

Maakuntakeskuksista kuluvan vuoden kevein verottaja on Helsinki, joka madalsi kunnallisveroprosenttiaan puoli prosenttiyksikköä. Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton kunnallisten verojen selvityksestä.

Laskelmassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä hieman yli 14 000 euroa. Ankarimmin verottavassa maakuntakeskuksessa Kokkolassa näitä veroja maksetaan jopa runsaat 3 000 euroa enemmän.

Helsingissä asumisen kustannukset ovat kuitenkin maan korkeimpia, ja asumisen hinnalla voi olla jopa verotusta suurempi merkitys lompakolle.

– Helsingissäkin veroista säästyvä osa voi mennä kokonaisuudessaan asumiseen, kertoo selvityksen tekijä Janne Kalluinen.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa – ja tämä sama kolmikko on pitänyt asemansa vuodesta 2015.

Keveimmin verottavien joukossa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

– Esimerkiksi Turun kohdalla ero Helsinkiin on kasvanut viime vuodesta jopa 500 euroa. Helsingin ero muihin on kasvanut varsinkin tänä vuonna kunnallisveroprosentin alennuksen takia.

Veronmaksajain selvityksessä on tarkasteltu, millaisen verorasituksen palkansaajat kohtaavat Manner-Suomen kunnissa kuluvana vuonna.

– Keskituloinen palkansaajaperhe voi säästää veroissaan tuhansia euroja vuositasolla asuinpaikastaan riippuen, selvityksessä todetaan.

Jämijärven kunnassa kireintä

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla ja ankarinta Keski-Pohjanmaalla. Keskituloisista palkansaajista koostuva perhe maksaa tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla noin 2 200 euroa enemmän kunnallisveroa kuin Uudellamaalla.

Kun vertailua tehdään yksittäisten kuntien tasolla, Jämijärvellä Satakunnassa puolisot maksavat tuloistaan eniten tuloveroja, yhteensä vajaat 29 000 euroa.

Ankariin verottajiin lukeutuvat myös eteläpohjalainen Teuva, pohjoispohjalainen Reisjärvi ja lappilainen Pelkosenniemi.

 

Jukka Annala, STT

 

AVAINSANAT

Rahoitusalan sovittelussa vielä paljon neuvoteltavaa

Kuva: Thinkstock

Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu taas tiistaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan maanantaina edistyttiin sovittelussa, mutta paljon neuvoteltavaa on vielä edessä. Kiistaa on erityisesti viikonlopputyön tekemisen ehdoista, mutta myös palkkaratkaisu ja lukuisat tekstikysymykset ovat Helteen mukaan yhä avoinna.

Rahoitusalalla ei ole tällä hetkellä työnseisausuhkaa. Ammattiliittojen ylityökielto on voimassa.
Palkansaajapuolta edustavat neuvotteluissa Ammattiliitto Pro, Nordean henkilökunnan Nousu ja Ylemmät Toimihenkilöt. Työnantajia edustavat Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat. MyösDanske Bankin työehtosopimus on työriidan kohteena.

 

Presidentinvaalien äänestysprosentti kohta 30

Kuva: Lehtikuva

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on tänään iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti on 29,9 ja ääniä on kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Huomenna on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.
Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.