Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi jatkaa palautuksia Afganistaniin kritiikistä huolimatta – vuoden toinen lento lähdössä tällä viikolla

Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta 2017.

Suomi palautti viime vuonna kotimaahansa 2600 ihmistä, joilla ei ollut voimassa olevaa oleskelulupaa. Maita, joihin Suomi ihmisiä käännyttää on poliisihallituksen mukaan yhteensä 111. Suurin osa palautuksista ei herätä julkisuudessa minkäänlaista huomiota. Osa herättää, hyvästä syystä.

Vuosi sitten Suomi kohisi turvapaikanhakijoiden palautuslennoista Afganistaniin. Julkisuuteen oli levinnyt tieto, että huhtikuun 3. päivä 2017 Helsingistä Kabuliin lähtevällä lennolla olisi mukana myös alaikäisiä. Lentoasemalla järjestettiin mielenosoitus, mutta tieto lapsista osoittautui ainakin sillä kertaa paikkansapitämättömäksi.

Perhe, johon kuului pieniä lapsia oli ollut poliisin säilössä, mutta heidän palauttamisestaan luovuttiin. Demokraatin tietojen mukaan Suomesta Afganistaniin olisi palautettu perheensä mukana ainakin yksi alaikäinen lapsi. Lisäksi Suomi palauttaa tänne alaikäisinä saapuneita, jotka ovat Suomessa ollessaan täyttäneet 18 vuotta.

Poliisihallituksen mukaan Afganistanin palautuslentoja oli viime vuonna seitsemän.

Afganistanin palautuksia vastustettiin jo ennen vuosi sitten uutisoituja mielenosoituksia. Vastustus kiihtyi sen jälkeen, kun Suomi ja Afganistan solmivat lokakuussa 2016 palautussopimuksen, jonka nojalla vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyneet ihmiset voitiin palauttaa aiempaa helpommin.

Poliisihallituksen mukaan Afganistanin palautuslentoja oli viime vuonna seitsemän. Lennoilla matkusti viranomaisten saattamana kaikkiaan 50 ihmistä. Tänä vuonna lentoja on järjestetty yksi.

Vuoden toinen lento on Demokraatin tietojen mukaan lähdössä tällä viikolla, mahdollisesti jo huomenna, vuosi mielenosoitusten jälkeen. Kyydissä on ennakkotietojen mukaan viisi vuotta sitten Suomeen saapunut turvapaikanhakija, joka on saanut lainvoimaisen kielteisen päätöksen. Poliisi haki hänet säilöön työpaikaltaan maanantaina ja on Demokraatin tietojen mukaan kertonut hänelle keskiviikkona lähtevästä Kabulin lennosta.

Lisää aiheesta

Säilössä Helsingin Metsälässä odottaa palautusta hänen lisäkseen kaksi muutakin afgaania, jotka saattavat olla samalla lennolla. Viranomaiset eivät kerro palautuslennoista etukäteen, joten lennon ajankohtaa ei voi vahvistaa.

Suomen ulkoministeriö luonnehtii Afganistanin turvallisuustilannetta sanoilla kriittinen ja heikko.

Helmikuussa kymmenen kansalaisjärjestöä, mukaan lukien ihmisoikeusjärjestö Amnesty international ilmoittivat vastustavansa Afganistanin palautuksia turvallisuussyistä. Amnestyn mukaan Afganistaniin palautettuja on tapettu ja jotkut ovat haavoittuneet pommi-iskuissa.

Useiden EU-maiden maahanmuuttoviranomaiset ovat järjestöjen kanssa samaa mieltä Afganistanin turvattomuudesta mutta sanovat sen koskevan ensisijaisesti ulkomaalaisia.

Ruotsi on tilapäisesti keskeyttänyt palautuslennot, tosin syynä on palautusten sujumisesta vastaavan henkilökunnan turvallisuus. Palautettavia vastassa olevat kansainväliset työntekijät eivät ole voineet matkustaa turvallisesti Kabulin lentokentälle.

Afganistanin turvallisuustilanne on nyt epävakaampi kuin vuosi sitten. Maahanmuuttoviraston uusimmissa maaraporteissa Afganistan soveltuu silti muutamia alueita lukuunottamatta palautuksiin. Esimerkiksi pääkaupunki Kabul on viranomaisten mukaan toistuvista pommi-iskuista huolimatta paikallisille ihmisille turvallinen.

Suomen ulkoministeriö luonnehtii Afganistanin turvallisuustilannetta sanoilla kriittinen ja heikko. Afganistan on sen mukaan konfliktimaa, jossa on erittäin korkea väkivallan uhka. Ulkoministeriö tuottaa arvioitaan ensisijaisesti Suomen kansalaisille, joita se kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Afganistaniin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE