Työmarkkinat

”Suomi on herännyt samojen ongelmien keskellä kuin eilenkin” – STTK odottaa uuden hallituksen ottavan edellisen virheistä opiksi

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK toivoo eduskuntavaalien äärimmäisen tasaisesta lopputuloksesta huolimatta, että hallituspohja selkeytyisi nopeasti ja sen myötä hallitusohjelmatyö pääsisi vauhtiin.

– Suomi on vaalien jälkeisenä aamuna herännyt aivan samojen haasteiden ja ongelmien keskellä, joiden kanssa eilenkin painittiin, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa uuden hallituksen tärkein tehtävä on saada työllisyysasteen nousu jatkumaan, jotta hyvinvointia riittää jaettavaksi jatkossakin.

– Tehtävä on erittäin haasteellinen vahvankin talouskasvun oloissa, ja maailmalta kantautuvat viestit talouskasvun hiipumisesta eivät tavoitteen saavuttamista helpota.

STTK korostaa, että kansainvälisen kasvun hidastuessa on erityisen tärkeää noudattaa Suomessa vakaata ja ennustettavaa talouspolitiikka.

– Investoinnit ja panostukset tutkimukseen ja osaamiseen ovat tärkeitä, jotta talouden rakenteita voidaan uudistaa ja tuottavuutta nostaa. Uudistuksista tärkeimpiä työmarkkinoiden näkökulmasta ovat yhteistoimintalain, perhevapaajärjestelmän ja sosiaaliturvan uudistaminen. Tarvitsemme työllisyysasteen nostamiseksi myös työperäistä maahanmuuttoa vahvistavan ohjelman.

”Järjestöjä on päättyneellä hallituskaudella kuultu, mutta ei kuunneltu.”

STTK on pitkään ollut huolissaan heikentyneistä työmarkkinasuhteista hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä. Palola kritisoi sitä, että järjestöjä on päättyneellä hallituskaudella kuultu, mutta ei kuunneltu.

– Tämä johti useisiin yhteentörmäyksiin, jotka olisi voitu välttää avoimella ja rakentavalla vuoropuhelulla. Toivoa sopii, että uusi hallitus ottaa menneen hallituksen virheistä opiksi ja palauttaa kolmikantaisen valmistelun lainsäädäntötyön pohjaksi. Kolmikanta ei ole itseisarvo vaan väline, joka johtaa kestäviin uudistuksiin ja hyvään lainsäädäntöön.

Palola on erityisen ilahtunut siitä, että vaalien äänestysprosentti nousi 72 prosenttiin ja naisia valittiin eduskuntaan ennätyksellisen paljon.

– Tämä on hyvä asia naisten aseman ja yhteiskunnan tasa-arvon kannalta. Toivottavasti näiden vaalien korkeampi äänestysprosentti enteilee korkeampaa äänestysprosenttia myös kuukauden kuluttua pidettävissä Euroopan parlamenttivaaleissa, Antti Palola toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat