”Suomi on pikku suupala syötäväksi” – SDP:n Haatainen helpottunut pakkoyhtiöittämisen kariutumisesta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Tuula Haataisen (kuvassa) mukaan on rauhoittavaa tietää, että Suomessa voidaan luottaa perustuslakiin ja sen tulkintaan. Hän pui asiaa blogikirjoituksessaan.

– En halua meidän kaikkien turvallisuuteen keskeisesti vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita heitettäväksi suurten firmojen syliin. Yrityksiä ei johdeta hyväntekeväisyys mielessä, vaan voittoa maksimoiden, kansanedustaja Haatainen kirjoittaa.

– Siinä kisassa pieni ihminen jää toiseksi.

Hän korostaa, että sote-uudistuksen jatko on nyt veitsen terällä.

– Nyt on Juha Sipilän (kesk.) hallituksella paljon pelissä sen suhteen, miten kokonaisuus saadaan maaliin tällä vaalikaudella.

Itse Haatainen toivoo, että Suomessa saadaan kansalaisten keskeiset palvelut kuntoon ja rauha sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, potilaiden ja kansalaisten kipeästi odottamalle palveluiden kehittämistyölle.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa on hänen mukaansa suoraa tekstiä siitä, että näin laajassa mittakaavassa ei voi palveluiden tuotantoa yksityistää kuten hallitus sote-esityksellään aikoi tehdä.

– Tästä varoitin alusta lähtien. Esityshän olisi vienyt Suomen hallitsemattomaan kriisiin. Näin useat asiantuntijat varoittivat. Yksityistäminen olisi vaarantanut kansalaisten yhdenvertaisuuden.

Markkinat olisivat kaapanneet vallan.

Markkinat olisivat Haataisen mukaan kaapanneet vallan.

– Taksimarkkinoilla näimme jo, miten markkinat toimivat -isot ostavat pienet.

– Suomi on yhden amerikkalaisen pikkuosavaltion kokoinen suurille terveysjäteille. Pikku suupala syötäväksi.

Haatainen korostaa, että jos tuotanto siirtyisi markkinoille raakaan kilpailuun, Suomen kansa menettäisi mahdollisuutensa päättää siitä, missä ja miten palveluita on tarjolla.

– Sen määräisivät markkinavoimat ja kysyntä -ei kansalaisten tarpeet.

– Nyt palveluverkosta päättävät kunnissa vaaleilla valitut päättäjät, jotka kansa voi vaihtaa. Yhtiön toimitusjohtaja vaihdetaan, jos ei tule taloudellista voittoa.

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta