tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Suomi on pikku suupala syötäväksi” – SDP:n Haatainen helpottunut pakkoyhtiöittämisen kariutumisesta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Tuula Haataisen (kuvassa) mukaan on rauhoittavaa tietää, että Suomessa voidaan luottaa perustuslakiin ja sen tulkintaan. Hän pui asiaa blogikirjoituksessaan.

– En halua meidän kaikkien turvallisuuteen keskeisesti vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita heitettäväksi suurten firmojen syliin. Yrityksiä ei johdeta hyväntekeväisyys mielessä, vaan voittoa maksimoiden, kansanedustaja Haatainen kirjoittaa.

– Siinä kisassa pieni ihminen jää toiseksi.

Hän korostaa, että sote-uudistuksen jatko on nyt veitsen terällä.

– Nyt on Juha Sipilän (kesk.) hallituksella paljon pelissä sen suhteen, miten kokonaisuus saadaan maaliin tällä vaalikaudella.

Itse Haatainen toivoo, että Suomessa saadaan kansalaisten keskeiset palvelut kuntoon ja rauha sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, potilaiden ja kansalaisten kipeästi odottamalle palveluiden kehittämistyölle.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa on hänen mukaansa suoraa tekstiä siitä, että näin laajassa mittakaavassa ei voi palveluiden tuotantoa yksityistää kuten hallitus sote-esityksellään aikoi tehdä.

– Tästä varoitin alusta lähtien. Esityshän olisi vienyt Suomen hallitsemattomaan kriisiin. Näin useat asiantuntijat varoittivat. Yksityistäminen olisi vaarantanut kansalaisten yhdenvertaisuuden.

Markkinat olisivat kaapanneet vallan.

Markkinat olisivat Haataisen mukaan kaapanneet vallan.

– Taksimarkkinoilla näimme jo, miten markkinat toimivat -isot ostavat pienet.

– Suomi on yhden amerikkalaisen pikkuosavaltion kokoinen suurille terveysjäteille. Pikku suupala syötäväksi.

Haatainen korostaa, että jos tuotanto siirtyisi markkinoille raakaan kilpailuun, Suomen kansa menettäisi mahdollisuutensa päättää siitä, missä ja miten palveluita on tarjolla.

– Sen määräisivät markkinavoimat ja kysyntä -ei kansalaisten tarpeet.

– Nyt palveluverkosta päättävät kunnissa vaaleilla valitut päättäjät, jotka kansa voi vaihtaa. Yhtiön toimitusjohtaja vaihdetaan, jos ei tule taloudellista voittoa.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.