Ulkomaat

”Suomi on pikku suupala syötäväksi” – SDP:n Haatainen helpottunut pakkoyhtiöittämisen kariutumisesta

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Tuula Haataisen (kuvassa) mukaan on rauhoittavaa tietää, että Suomessa voidaan luottaa perustuslakiin ja sen tulkintaan. Hän pui asiaa blogikirjoituksessaan.

– En halua meidän kaikkien turvallisuuteen keskeisesti vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita heitettäväksi suurten firmojen syliin. Yrityksiä ei johdeta hyväntekeväisyys mielessä, vaan voittoa maksimoiden, kansanedustaja Haatainen kirjoittaa.

– Siinä kisassa pieni ihminen jää toiseksi.

Hän korostaa, että sote-uudistuksen jatko on nyt veitsen terällä.

– Nyt on Juha Sipilän (kesk.) hallituksella paljon pelissä sen suhteen, miten kokonaisuus saadaan maaliin tällä vaalikaudella.

Itse Haatainen toivoo, että Suomessa saadaan kansalaisten keskeiset palvelut kuntoon ja rauha sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, potilaiden ja kansalaisten kipeästi odottamalle palveluiden kehittämistyölle.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa on hänen mukaansa suoraa tekstiä siitä, että näin laajassa mittakaavassa ei voi palveluiden tuotantoa yksityistää kuten hallitus sote-esityksellään aikoi tehdä.

– Tästä varoitin alusta lähtien. Esityshän olisi vienyt Suomen hallitsemattomaan kriisiin. Näin useat asiantuntijat varoittivat. Yksityistäminen olisi vaarantanut kansalaisten yhdenvertaisuuden.

Markkinat olisivat kaapanneet vallan.

Markkinat olisivat Haataisen mukaan kaapanneet vallan.

– Taksimarkkinoilla näimme jo, miten markkinat toimivat -isot ostavat pienet.

– Suomi on yhden amerikkalaisen pikkuosavaltion kokoinen suurille terveysjäteille. Pikku suupala syötäväksi.

Haatainen korostaa, että jos tuotanto siirtyisi markkinoille raakaan kilpailuun, Suomen kansa menettäisi mahdollisuutensa päättää siitä, missä ja miten palveluita on tarjolla.

– Sen määräisivät markkinavoimat ja kysyntä -ei kansalaisten tarpeet.

– Nyt palveluverkosta päättävät kunnissa vaaleilla valitut päättäjät, jotka kansa voi vaihtaa. Yhtiön toimitusjohtaja vaihdetaan, jos ei tule taloudellista voittoa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat