Politiikka

Suomi-palkinnon saanut taiteilija haukkui Sipilän hallituksen – ”Harjoitettu politiikka on rasistista, synkkää ja epäinhimillistä”

Lehtikuva / Markku Ulander
Taiteilija Jani Leinonen.
Lehtikuva / Markku Ulander
Taiteilija Jani Leinonen.
Lehtikuva / Markku Ulander
Taiteilija Jani Leinonen.

Yksi Suomi-palkinnon saajista, taiteilija Jani Leinonen esitti maanantaina palkintopuheessaan kritiikkiä palkinnon myöntävälle taholle – ministereille eli valtaa pitävälle hallitukselle.

– En ole ennen viime kuukausia koskaan elänyt maassa, jossa valtion vaikutusvaltaisin ihminen yrittää vaientaa ne, jotka esittävät kritiikkiä häntä kohtaan, Leinonen sanoi Zetterberg Galleryn tiedotteen mukaan.

– En ole ennen viime vuosia koskaan elänyt maassa, jossa hallituksen harjoittama politiikka on niin rasistista, synkkää ja epäinhimillistä, että se saa myös kaiken valtion tekemän hyvän, kuten tämän Suomi-palkinnon, näyttämään vain hallituksen tahriintuneen kuvan kiillottamiselta – vaikkei se sitä todellisuudessa olisikaan.

Taiteilija aprikoi, onko joutunut väärälle puolelle ”piikkilanka-aitaa, jota Suomessa ollaan rakentamassa ihmisten välille”. Leinosen mukaan yli 21 000 euroa on kuitenkin niin houkutteleva summa, että hän on keksinyt sen vastaanottamiseksi kymmeniä perusteluita.

– Rahan sumentamassa mielessäni loogisin on se, että olen viime vuosien ajan pyrkinyt taiteellani kannustamaan ihmisiä taisteluun kaikenlaista epäoikeudenmukaisuutta, korruptiota ja syrjintää vastaan. Se että saan tämän palkinnon täytyy siis olla kannustus jatkaa tätä taistelua – vaikka vastustajamme olisivatkin ne, jotka tämän palkinnon jakavat.

Leinonen muistetaan esimerkiksi Kiasman Tottelemattomuuskoulu-teoksesta.

Myös Saara Aalto ja Matti Salminen palkittiin.

Palkinnon sai kahdeksan ansioitunutta taiteilijaa tai ryhmää. Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) jakoi palkinnot.

Muut palkitut ovat Britannian X Factorissa menestynyt laulaja Saara Aalto, Avanto Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen, kirjailija Sirpa Kähkönen, muusikko-äänisuunnittelija Kasperi Laine, Mikkelin Poikateatteri, kamarilaulaja, professori Matti Salminen ja kirjailija, ohjaaja Saara Turunen.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta.

Juttuun on lisätty Avanto Arkkitehtien nimet.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat