Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomi saa tunnustusta – itsemurhia on pystytty vähentämään noin 40%

Mielenterveysongelmat ovat merkittävä ja kasvava terveystaakka OECD-maissa, selviää maiden asukkaiden terveydentilaa selvittäneestä laajasta vertailusta.

Arviolta joka toinen ihminen kärsii jonkinasteisista mielenterveysongelmista elämänsä aikana ja noin viidenneksellä työikäisistä on mielenterveysongelmia, raportissa todetaan.

Mielenterveyden ongelmat vaikuttavat raportin mukaan kaikkiin elämänalueisiin ja laskevat niin opiskelutuloksia, työllistymistä kuin muuta yleistä terveydentilaa. Vakavimmillaan ne voivat ajaa itsemurhaan.

Itsemurhat ovat OECD-raportin mukaan pysyneet merkittävänä kuolinsyynä useissa OECD-maissa, vaikka niiden määrä on vähentynyt koko alueella noin 30 prosenttia vuosien 1990 ja 2015 välillä.

Suomi saa raportissa tunnustusta itsemurhien määrän OECD-keskiarvoa merkittävämmästä laskusta. Suomessa, Unkarissa ja Virossa itsemurhien määrä on laskenut noin 40 prosenttia.

Suomen kohdalla itsemurhien määrän huomattavasta vähentymisestä voidaan raportin mukaan kiittää ainakin osittain kohdennettuja mielenterveydentukitoimia ja itsemurhien ehkäisyyn tarkoitettuja ohjelmia sekä mielenterveyspalveluiden parantumista.

Pitkäikäisimpiä ovat espanjalaiset ja japanilaiset.

Lisää aiheesta

Yleisimpiä kuolinsyitä OECD-maissa ovat raportin mukaan sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet sekä syövät.

Yli kolmannes kuolemista johtuu vertailun mukaan sydän- ja verisuonitaudeista ja neljännes syövistä. Näiden sairauksien osuutta selittävät OECD-vertailun mukaan väestön ikääntyminen sekä elintasosairauksien yleistyminen.

Samaan aikaan syövän hoitoennuste on kuitenkin parantunut ja yhä useampi sydänkohtauksen tai aivoinfarktin saaneista selviää hengissä. Suomessa sydänkohtauspotilaiden akuutti hoito on raportin mukaan parantunut huomattavasti enemmän kuin vertailumaissa keskimäärin. Suomessa sydänkohtauspotilaiden kuolleisuus laski neljä prosenttia vuosina 2005–2015, kun vertailumaiden keskiarvo oli 2,5 prosenttia.

Keskimääräinen elinajanodote OECD-maissa on 80,6 vuotta. Naisten keskimääräinen eliniän odote on noin viisi vuotta miehiä pidempi. Vertailun pitkäikäisimpiä ovat espanjalaiset ja japanilaiset, joiden kotimaissa elinajanodote on selvästi yli 80 vuotta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE