Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi sai kansallisen lapsistrategian – ”Kuin yhdessä sovittu punainen lanka, jonka avulla kuljetaan kohti päämäärää, lasten hyvinvointia”

iStock

Suomen ensimmäinen kansallinen lapsistrategia on valmistunut. Kyse on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan parlamentaarisessa komiteassa viime vuoden aikana syntyneestä yhteisestä näkemyksestä – yli hallituskausien ulottuvasta lapsi- ja perhemyönteisen Suomen visiosta.

Demokraatti

Demokraatti

STM:n mukaan strategialla lapsen oikeudet ja asema vakiinnutetaan niin, että lapset otetaan huomioon johdonmukaisesti kaikessa toiminnassa muiden yhteiskunnan jäsenten rinnalla.

”Lapset saavat tietoa heille kuuluvista oikeuksista. Haavoittuvassa asemassa olevien lasten asema turvataan ja heidän tarpeensa tunnistetaan paremmin.”

Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen (sd.) iloitsee kansallisen lapsistrategian valmistumisesta.

– Lapsistrategia on kuin yhdessä sovittu punainen lanka, jonka avulla kuljetaan kohti päämäärää, lasten hyvinvointia. Tällaista lapsistrategiaa on kaivattu pitkään. Suomi on ratifioinut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen, mutta nyt meillä on myös yli hallituskausien ulottuva johdonmukainen polku sopimuksen toteuttamiseen ja lasten aseman huomioimiseen yhteiskunnassa, hän sanoo tiedotteessa.

Lapsistrategia perustuu kolmeen pääajatukseen, joilla kunnioitetaan kaikkien lasten oikeuksia, otetaan lapset vahvasti huomioon yhteiskunnassa ja tuetaan lasten hyvinvointia. Salosen mukaan on tärkeää, että se ulottuu yli hallituskausien.

– Kautta historian hallitusohjelmissa on ollut yksittäisiä, hyviä ja tarpeellisia kirjauksia lapsen oikeuksien toteutumisesta. Pitkällä aikavälillä lapsipolitiikka on kuitenkin ollut kiinni milloin resursseista, milloin hallituspohjasta tai sen hetkisistä trendeistä. Pitkäjännitteinen, yli hallituskausien tehtävä työ on vaikuttavampaa, Salonen sanoo.

– Sen kannalta on myös tärkeää, että strategia valmisteltiin parlamentaarisessa komiteassa. Toivon, että lapsistrategia muokkaisi ajattelutapaamme niin, että lasten oikeudet ja asema läpivalaisisivat jatkossa kaikkea päätöksentekoa, hän painottaa.

Lapsistrategian avulla Suomesta tehdään kaikkien lapsen oikeuksia kunnioittava maa

Parlamentaarisen komitean puheenjohtajana toimi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Komitea perusti työnsä YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja aiemmin tehtyihin selvityksiin ja valmisteli lapsistrategian yhdessä. Strategia nojaa YK:n lapsen oikeuksien neljään yleisperiaatteeseen: syrjimättömyys, lapsen edun ensisijaisuus, lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen ja lapsen osallisuus.

– Olen erittäin tyytyväinen parlamentaarisen komitean yhdessä tekemään työhön ja siihen, että saavutimme yhteisen poliittisen tahdon. Meillä oli selkeä visio siitä, että lapsistrategian avulla Suomesta tehdään kaikkien lapsen oikeuksia kunnioittava maa, jonne on hyvä syntyä ja siellä on hyvä kasvaa, Kiuru sanoo STM:n tiedotteessa.

Kristiina Salonen huomauttaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin olleen paljon esillä myös koronapandemian aikana. Nuorisobarometrin tulokset viime vuodelta kertovat, että nuorten tyytyväisyys omaan elämäänsä on barometrin mittaushistorian alhaisimmalla tasolla.

– Tämä suunta on käännettävä nopeasti. On häpeällistä, että rikkaana maana alisuoriudumme lasten tasa-arvoisen hyvinvoinnin turvaamisessa. Lapsen tulevaisuus riippuu edelleen pitkälti esimerkiksi hänen vanhempiensa sosioekonomisesta taustasta tai perheen varallisuudesta, Salonen moittii.

– Me pystymme parempaan. Päättäjinä meidän on nyt otettava kollektiivinen vastuu kaikista maamme lapsista ja tähän työhön lapsistrategia antaa pohjaa, hän sanoo.

Kansallinen lapsistrategia koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lisäksi strategiassa ja sen toimeenpanossa otetaan STM:n mukaan huomioon laajasti perheet, joissa lapset elävät, sekä lapsuuden ja aikuisuuden nivelvaiheessa olevat nuoret aikuiset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE