Politiikka

”Suoraan EK:n fantasiasta”  – kansanedustaja hyökkää hallitusta vastaan: ”Vastaus on: ei mitenkään”

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vaatii, että lukion yleissivistävä tehtävä on turvattava.

– Yleissivistävää lukiokoulutusta ollaan jälleen rapauttamassa. Opiskelijavalintoja pohtinut työryhmä julkisti pisteytystyökalun, joka painottaisi lähes kaksinkertaisesti matemaattisista aineista pisteitä verrattuna humanistisiin reaaliaineisiin. Uudistus on kuin suoraan Elinkeinoelämän Keskusliiton fantasioista.

Kahiluoto-Alangon mielestä malli on järjetön.

– Vaikka pyrkisit opiskelemaan humanistisia aineita, saat enemmän lähtöpisteitä matematiikan kuin filosofian tai äidinkielen arvosanasta.

– Tämä ohjaisi lukio- ja korkeakoulutasolla opiskelijoita pois humanistisista reaali- ja yliopistoaineista, koska tulevaisuuden haaveistaan epävarmojen opiskelijoiden ei missään tapauksessa kannattaisi panostaa näihin aineisiin. Harvinaisten kielten tai humanististen reaaliaineiden valintaan malli ei kannustaisi, vaikka myös niiden antamaa yleissivistystä tarvitaan kipeästi myös tulevaisuuden Suomessa.

Vihreä kansanedustaja sanoo jättäneensä esitetystä pisteytystyökaulusta ministerille vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

– Kysyn, aikooko hallitus viedä eteenpäin eriarvoistavaa pisteytystyökalua. Jos hallitus aikoo näin tehtä, olisi kiinnostavaa kuulla, miten hallitus kuvittelee säilyttävänsä lukiokoulutuksen yleissivistävän luonteen, tai miten jatko-opintoihin hakeutuvien tasa-arvo voidaan enää taata. Vastaus on: ei mitenkään. Siksi odotan opetusministerin vastaavan, ettei vie esitettyä mallia eteenpäin. Muu olisi vastuutonta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat