Politiikka

Super hyväksyi kunta-alan tessin – yksityisellä sektorilla neuvotellaan yhä palkoista

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin liittohallitus hyväksyi eilisiltana kunta-alan neuvottelutuloksen. Uusi työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta 2020 saakka.

Sopimus kattaa taitekohdan, jolloin maakunta- ja sote-uudistuksen pitäisi tulla voimaan. Maakuntien palvelukseen siirtyy soten myötä yli 200 000 ihmistä.

Maakuntien tulevaa sopimusjärjestelmää valmistellaan vuosien 2018 ja 2019 aikana sote-neuvotteluryhmässä. Super pyrkii siihen, että hoitoalan erityispiirteet huomioidaan sopimusmaailmassa.

Saavutetun neuvottelutuloksen mukaisesti palkat nousevat toukokuun alussa 26 eurolla, kuitenkin vähintään 1,25 %:lla. Seuraavan kerran palkkoja korotetaan paikallisella järjestelyerällä vuoden 2019 alusta lähtien.

Sopimuskauden toinen yleiskorotus tulee kaikille maksuun 1. huhtikuuta 2019 ja sen suuruus on 1 % kunkin henkilön tehtäväkohtaisesta palkasta.

Superin liittohallitus on huolissaan jatkuvista ylitöistä ja vuoronvaihdoista.

Lomarahakompensaation sijaan maksetaan paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä. Se maksetaan koko kunnan henkilöstölle. Kertaerän suuruus on 9,2 % kunkin palkansaajan varsinaisesta palkasta.

Palkankorotusten lisäksi neuvottelutulokseen sisältyy paljon tekstimuutoksia. Superilaisten kannalta tärkeä muutos on mahdollisuus käyttää jaksotyötä kotihoidossa.

Työ- ja perhe-elämän helpottamiseksi sairaan lapsen kanssa saa jäädä kotiin siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 12 vuotta. Palkallinen isyysvapaa pitenee 12 arkipäivään.

Yksityisellä sektorilla terveys- ja sosiaalipalvelualoilla neuvottelut jatkuvat yhä ja niillä ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu. Superin mukaan palkkojen saaminen lähemmäs kuntien tasoa on erityisen tärkeää nyt, kun yksityistäminen näyttää kiihtyvän soteuudistuksen myötä entisestään.

Superin liittohallitus on huolissaan jatkuvista ylitöistä ja vuoronvaihdoista, joiden varaan sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut rakentuvat. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on liiton mukaan tehnyt hoitohenkilökunnan liian vähäisen määrän konkreettisesti näkyväksi kaikille.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat