Politiikka

Super uhkaa Euroopan neuvostolla: Vanhustenhoidon alasajon on päätyttävä

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Hallituksen säästöjä vanhustenhoidossa vastustettiin mielenilmaisulla torstaina Helsingissä.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Hallituksen säästöjä vanhustenhoidossa vastustettiin mielenilmaisulla torstaina Helsingissä.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Hallituksen säästöjä vanhustenhoidossa vastustettiin mielenilmaisulla torstaina Helsingissä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ei hyväksy hallituksen suunnitelmia heikentää vanhustenhoitoa sallimalla nykyistä pienemmän minimihenkilöstömitoituksen.

– Jo nyt toimitaan kipurajoilla. 0,4 tasolla ei voida puhua hoidosta vaan säilytyksestä. Vanhukset ansaitsevat hyvää hoitoa, jota jo vanhuspalvelulaki edellyttää. Hoitajille on annettava mahdollisuus tehdä työtään hyvin, puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.

Liitto järjesti torstaina mielenilmauksen hyvän hoidon puolesta ja henkilöstömitoituksen pienentämistä vastaan Helsingissä Kansalaistorilla.

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, Super vie asian Euroopan neuvoston tarkasteluun ja pyytää tutkimaan Suomen vanhustenhoidon tilan.

Vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta ohjaa sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositus, jota ollaan uudistamassa. Hallitus on päättänyt pienentää minimimitoitusta 0,5:stä 0,4:n tasolle.

Jo nyt toimitaan kipurajoilla.

Super on vastustanut voimakkaasti tätä päätöstä, eikä hyväksy sen eteenpäin viemistä. Liiton mukaan se tarkoittaa vanhusten heitteille jättöä ja epäinhimillisiä työoloja työntekijöille. Vanhustenhoitoa ja työn suunnittelua voidaan kehittää, kun on turvattu riittävä määrä koulutettua hoitohenkilökuntaa.

Jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on Superin mielestä riittämätön. Perusteluna on se, että hoitajat työskentelevät jaksamisen rajoilla, sillä asiakkaat ovat yhä iäkkäämpiä ja monisairaampia. Mikäli mitoitusta lasketaan 0,4:ään, ei päivittäistä perushoitoa ja hoidon tarpeen arviointia pystytä turvaamaan. Myös vanhusten turvallisuus vaarantuu, kun henkilökuntaa ei ole riittävästi.

– Vanhukset ansaitsevat hyvää hoitoa ja arvokkaan vanhuuden. Vanhusten omatoimisuutta ja kuntoisuutta on pystyttävä tukemaan, Paavola muistuttaa.

Vanhuspalveluja valvova ylin viranomainen Valvira on todennut lausunnossaan yksiselitteisesti, että vähimmäismitoituksen laskeminen tarkoittaa, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu.

Pohjoismaisen Nordcare-tutkimuksen alustavat tulokset paljastavat, että suomalaisten hoivatyöntekijöiden asiakasmäärät ovat huomattavasti korkeammat kuin heidän pohjoismaisilla kollegoillaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat