Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Superista jyrähdys: ”Hoitajien pitää saada tästä taistelusta kohtuullinen korvaus”

Kari Hulkko

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii valtiovallalta rahallista korvausta hoitajille poikkeuksellisen kuormittavasta työstä korona-aikana.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Maan hallituksella on nyt mahdollisuus toimia oikeudenmukaisesti ja reilusti eturintamassa koronaepidemiaa vastaan taistelevia hoitajia kohtaan. Jatkamme edelleen koronanvastaista taistelua, mutta hoitajien pitää saada tästä taistelusta kohtuullinen korvaus, Paavola totesi avatessaan tänään Superin liittokokouksen.

Super on vedonnut yhdessä toisen hoitajaliiton Tehyn kanssa maan hallitukseen budjettiriihen alla koronakorvauksesta.

– Hoitajille on annettava rahallinen korvaus riskialttiista työstä koronapandemian aikana myös Suomessa kuten on tehty useissa muissa Euroopan maissa. Tilanne on ollut hyvin poikkeuksellinen ja jatkuu edelleen.

Hän huomautti, että suojavarusteiden kanssa työskenteleminen on raskasta, ja hoitajat ovat joutuneet joustamaan työajoissa ja olemaan jatkuvassa valmiudessa kriisitilanteita varten.

– Työntekijöiden on toistuvasti pitänyt riskeerata oma ja läheistensä turvallisuus poikkeuksellisena aikana.

Hän korosti, että jatkuvan uhan ja epävarmuuden alla työskenteleminen on erityisen kuormittavaa.

– Vanhustenhoidossa on jouduttu eristämään vanhuksia läheisistään. Hoitajan eettinen kuorma poikkeustilanteessa, jossa asiakkaat kärsivät suuresti olosuhteista, on suuri.

”Osa on harkinnut ja tulee harkitsemaan alan vaihtoa.”

Paavola huomautti, että tartunnat ovat kasvussa, ja testaus ja jäljitys vaativat työvoimaa.

– Hoitotyössä varaudutaan yhä koronariskiin ja tehdään pitkiä ja kuormittavia työvuoroja raskaissa suojavarusteissa. Tilanne ei todellakaan ole ohi.

Koronaepidemia on hänen mukaansa siirtänyt hoitajia työskentelemään heille vieraissa paikoissa ja olosuhteissa lyhyellä varoitusajalla usein ilman riittävää perehdytystä ja suojavarustusta.

– Toimintaohjeet suojaimien käytöstä olivat aluksi ristiriitaisia. Suojavarusteita ei myöskään aina ollut saatavilla riittävästi.

Poikkeusolojen aikana hoitajat joutuivat monin paikoin työskentelemään vajaalla henkilöstöllä kovassa kiireessä.

– Jaksamisongelmat näkyvät varmasti mahdollisen toisen aallon tullessa yleisenä sairauspoissaolojen lisääntymisenä. Osa on harkinnut ja tulee harkitsemaan alan vaihtoa keinona huolehtia jaksamisestaan, Paavola varoitti.

Super pitää liittokokoustaan tänään ja huomenna Helsingissä monimuotokokouksena. Osa kokousedustajista on Messukeskuksessa ja osa osallistuu kokoukseen etäyhteyksin.

Tänään iltapäivällä valitaan liiton puheenjohtajisto. Liiton puheenjohtajaksi ovat ehdolla Anne Heiskanen Iisalmesta sekä nykyinen puheenjohtaja Silja Paavola Helsingistä. Varapuheenjohtajaehdokkaana on Jaana Dalén Turusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE