D-analyysit

Supo – valvojalla pitää olla oma valvojansa

Jukka-Pekka Flander
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Jukka-Pekka Flander
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Jukka-Pekka Flander
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Terrorismin ja poliittisten ääriliikkeiden uhka koskettaa myös meitä suomalaisia. Tarvitsemme ajantasaisen tiedustelulainsäädännön, jotta turvallisuudesta vastaavilla viranomaisilla on riittävät työkalut torjua uusia uhkia. Kansallista turvallisuuttamme uhkaavien toimijoiden täytyy tietää, että olemme valppaina ja puolustamme oikeuksiamme.

Hallituksen esitys tiedustelulainsäädännön tarpeesta on perusteltu. SDP:n mielestä tiedustelulainsäädännön tulee olla kokonaisuudessaan huolellisesti valmisteltua ja lakien täytyy kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita. Erityistä huomiota on kiinnitettävä kansalaisten perusoikeuksien, kuten yksityiselämän ja viestinnän suojan toteutumiseen, tiedustelulakien säätämisen jälkeenkin.

Tasapainoilu yksityisyyden ja turvallisuuden välillä edellyttää päättäjiltä huolellisuutta. Kansallisen turvallisuuden varjolla on maailmalla viety läpi monia sellaisia lakeja, jotka eivät nauti kansalaisten luottamusta. Tästä syystä hallituksen vetoomusta lakien hyväksymiseen nopeutetussa lainsäätämisjärjestyksessä on arvioitava tarkoin perustuslakivaliokunnassa, kansalaisjärjestöjä ja asiantuntijoita kuunnellen.

Esityksessä merkittäviä valtuuksia saavan suojelupoliisin valvonta jäisi täysimääräisen parlamentaarisen valvonnan ulkopuolelle.

Myös meillä nähtiin esinäytös perusteettomasta kiirehtimisestä, kun hallituspuolueet ajoivat läpi esityksen eduskunnan työjärjestykseksi. Esityksessä merkittäviä valtuuksia saavan suojelupoliisin valvonta jäisi täysimääräisen parlamentaarisen valvonnan ulkopuolelle. Työjärjestyksen valmistelun tulisi tapahtua yhdessä kaikkien eduskuntaryhmien toimesta. Eduskunnan työjärjestyksestä ei saa tehdä hallitusohjelman jatketta, vaan valta työjärjestyksestä kuuluu kokonaan kansan valitsemalle eduskunnalle.

SDP vaati puhemiesneuvostossa ja lakien lähetekeskustelussa koko Supon saamista parlamentaarisen valvonnan piiriin. Tämä on perusteltua siitä syystä, että tiedustelulaeilla Supo on muuttumassa poliisiorganisaatiosta tiedustelulaitokseksi. Kirjaus eduskunnan työjärjestykseen uuden tiedusteluvaliokunnan tehtävästä valvoa koko Supon toimintaa on tarpeellinen.

Nyt on kansan valitseman eduskunnan vuoro ottaa kantaa Supon valvontaan. Asian merkitys on liian suuri jätettäväksi vain yhden hallituksen mielipiteiden varaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat