Kotimaa

Supon ensimmäinen katsaus julki – ”Radikaali-islamistisen ideologian kannatus jatkuu”

Jukka-Pekka Flander
Suojelupoliisin ensimmäinen katsaus käsittelee radikaali-islamistisen terrorismin trendejä.
Jukka-Pekka Flander
Suojelupoliisin ensimmäinen katsaus käsittelee radikaali-islamistisen terrorismin trendejä.
Jukka-Pekka Flander
Suojelupoliisin ensimmäinen katsaus käsittelee radikaali-islamistisen terrorismin trendejä.

Suojelupoliisi alkaa julkaista katsauksia toimialansa ajankohtaisista aiheista. Tänään tuli julki ensimmäinen katsaus: Radikaali-islamistisen terrorismin trendit.

– Terroristijärjestöt ja niiden toimintatavat muuttuvat, mutta radikaali-islamistisen ideologian kannatus todennäköisesti jatkuu, katsauksessa todetaan.

Radikaali-islamistinen terrorismi muodostaa katsauksen mukaan lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä merkittävän turvallisuusuhkan Euroopassa ja konfliktialueilla.

Radikaali-islamismilla tarkoitetaan tässä yhteydessä salafi-jihadistiseen ideologiaan perustuvaa islamismin muotoa, jonka tavoitteena on luoda väkivallan avulla islamilainen, sharia-lain mukaan hallittu yhteiskunta.

– Keskipitkällä aikavälillä on mahdollista, että ISILin (Supon käyttämä termi, toim. huom.) kalifaattiin matkustaneet vierastaistelijat hajaantuvat ja että osa konfliktialueella yhä oleskelevista taistelijoista palaa Eurooppaan. Terroristiseen toimintaan osallistuneille langetetut vankeustuomiot mahdollisesti lisäävät radikaaliajattelua vankien keskuudessa ja johtavat terroristisen uhkan kohoamiseen pitkällä aikavälillä.

Yksinkertaisin menetelmin toteutetut iskut todennäköisesti jatkuvat länsimaissa, Supo arvioi.

– Tekijäprofiilia ovat muokanneet osaltaan palanneet vierastaistelijat ja muut konfliktialueilla terrorismin tukitoimiin osallistuneet, joihin lukeutuu myös naisia ja lapsia. Teknologinen kehitys tarjoaa terroristeille uusia mahdollisuuksia levittää sanomaansa ja toteuttaa iskuja.

Katsauksen mukaan terrorismi muodostaa jatkossakin merkittävän tiurvallisuusuhkan maailmanlaajuisesti. Supo arvioi myös, että terrorismille altistavat yksilö- sekä yhteiskunnalliset tekijät todennäköisesti säilyvät pitkällä aikavälillä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat